Γνώριμες συμπεριφορές

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου, Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

Με τις πράξεις τους οι Μυροφόρες Γυναίκες, ο Ιωσήφ ο  Βουλευτής και ο Νικόδημος ο κρυφός μαθητής κατέθεσαν στον Κύριο την ευγνωμοσύνη τους,  τίμησαν τον ευεργέτη τους, απέδειξαν τον  ανθρωπισμό τους.  Η συμπαράσταση σε ώρα ανάγκης φανερώνει  ευγνωμοσύνη και η εγκατάλειψη σε στιγμή κρίσεως δηλώνει αγνωμοσύνη. Οι καιροί μας όμως δεν προσφέρουν ανάλογες συμπεριφορές και ευνοούν αντίστοιχες δράσεις.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που θα μνημονευθούν στην  ευχαριστιακή σύναξη της Κυριακής Β΄ του Πάσχα  (19 Μαΐου), συνόδευσαν τον Κύριο όχι μόνο στα θαύματα αλλά και στα τραύματα∙ όχι μόνο στα κηρύγματα, αλλά και στα χτυπήματα. Ήταν κοντά Του όταν έγινε η φωνή  κραυγή, το χειροκρότημα ράπισμα και η επευφημία αποδοκιμασία. O Θεός όμως, αργά η γρήγορα, ανταμείβει τους θαρραλέους και επαινεί τους ριψοκίνδυνους. Αυτή ήταν η δράση τους, τούτη ήταν η τόλμη τους.

Δεν έχουμε σήμερα  τέτοια πρότυπα στην ζωή μας. Σε δύσκολες στροφές της διαδρομής μας  με θλίψη και απογοήτευση  διαπιστώνουμε ότι  γύρω μας υπάρχουν πολλοί καιροσκόποι και λίγοι συνοδοιπόροι. Στα γέλια και στις χαρές έχουμε αρκετούς μαζί μας, στα κλάματα και στις θλίψεις μένουμε με λίγους. 

Διαχρονικά και διανθρώπινα γνώριμες  είναι οι  συμπεριφορές, από εκείνους που μόνο ζητούν και ποτέ δεν δίνουν, από αυτούς που πάντα απαιτούν χωρίς να προσφέρουν, από όσους μόνο λένε και ουδέποτε πράττουν. Υπάρχουν δίπλα  μας λιγοστοί σε ώρες ανάγκης και  κοντά μας ελάχιστοι σε στιγμές κρίσεως.

Ευτυχώς έρχονται  απο  το παρελθόν  παραδείγματα της αγνής, της ανυστερόβουλης και  της ανεπιτήδευτης συμπαράστασης. Την Κυριακή των Μυροφόρων θα τα εορτάσει η Εκκλησία  και θα τα θυμίσει το συναξάρι. Ας τα αξιοποιήσουμε, ας τα εκτιμήσουμε, ας τα δώσουμε στην καθημερινότητα μας, στην πορεία μας, στην βιωτή μας ως συν-αθλητές άνθρωποι και ως συν-πάσχοντες χριστιανοί.

Διαβάστε ακόμα