Η 203η Επέτειος της Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ι. Μονή Καλτεζών

Ιερά Μονή Καλτεζών – Δημήτρης Δελής

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η 203η Επέτειος της Πελοποννησιακής Γερουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανό Μίχο και τους πατέρες της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ Ιάκωβο Κωνσταντίνου και τον Ιεροδιάκονο Εφραίμ Δούρο.

Ο Επίσκοπος Τεγέας μετέφερε τις ευχές κι ευλογίες του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, κι ευχήθηκε έτη πολλά κι ευλογημένα.

Ακολούθως, στον προαύλιο χώρο της Μονής, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συγκροτησάντων την Πελοποννησιακή Γερουσία Αρχιερέων, Προκρίτων και Αγωνιστών και κατάθεση στεφάνων.

Ο Ιερολογιώατος Ιεροδιάκονος π. Εφραίμ Δούρος, αδελφός της Ιεράς Μονής, εκφώνησε τον Πανηγυρικό Λόγο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Η πρόνοια του Θεού και η δική τους γνώμη συναντήθηκαν στη Μονή των Καλτεζών για τη σύγκληση της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική διοίκηση, εδώ υπεγράφη το πρώτο δημόσιο ελληνικό έγγραφο με τον τίτλο “ΠΑΤΡΙΣ” .

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης κ. Γεώργιος Αναστόσπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Διαβάστε ακόμα