Η κορύφωση των Σεπτών Παθών του Χριστού στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Κατά τον Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής (εσπέρας Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου 2024) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου συμμετείχε μεγάλο πλήθος χριστιανών.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι εφημέριοι της Ενορίας αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου και πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Πολυκαρπίδης και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Άνθιμος Παπαϊωάννου. 

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε τον Επιτάφιο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, η οποία εκπληρώνει τις λατρευτικές της ανάγκες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών έργων του παλαιοχριστιανικού Ι. Ναού της, μετέβη στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου συμπροσευχήθηκε από του Ιερού Βήματος κατά τις Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, τις οποίες τέλεσαν οι Ιερείς του Ναού αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-ιεροκήρυκας και πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης και εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, με την παρουσία των ανωτέρω Κληρικών και των διακ. Σταύρου Καλαφάτη και Ανθίμου Παπαϊωάννου, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών, που μέχρι αργά το απόγευμα συνέρρεαν να προσκυνήσουν τον ιερό Επιτάφιο. 

Ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, κατά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, χοροστάτησε στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος.

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την ι. ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, ενώ στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου χοροστάτησε, ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος-Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, ο οποίος προεξήρχε στην Λιτανεία του Επιταφίου, που πραγματοποιήθηκε μέχρι την Παραλία της Πόλεως, όπου έλαβε χώρα συγκέντρωση 7 Επιταφίων ισαρίθμων Ιερών Ναών, με τη συμμετοχή των Κληρικών της Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη και ετελέσθη Δέηση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ομίλησε προς τα πλήθη του Λαού, που κατέκλυσαν την Παραλία της Χαλκίδος, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενότητα και την αξία της ενότητας στην κοινωνία, όπως την δίδαξε ο Χριστός.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, στη Λιτανεία του Επιταφίου, αλλά και στην τελεσθείσα Δέηση στην Παραλία, η Χορωδία των Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλε τα Εγκώμια, σε συνεργασία με τους Ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων.

Το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, όπου, με συλλειτουργούς τον αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-ιεροκήρυκα τους εφημερίους της Ενορίας πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και Χαράλαμπο Ταραμίγκο, τους διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Άνθιμο Παπαϊωάννου, προεξήρχε στην Ακολουθία του Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία, με την κατανυκτική συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Λίγο πριν την απόλυση απηύθυνε λόγο κατηχητήριο, σχετικά με το πνευματικό περιεχόμενο των τιμωμένων γεγονότων κατά το Μέγα Σάββατο και ευχήθηκε πατρικά «Καλή Ανάσταση» σε όλους τους προσελθόντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm), απ’ όπου μεταδόθηκαν απ’ ευθείας όλες οι ιερές Ακολουθίες.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

Διαβάστε ακόμα