Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας αφόρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Στις 11 Μαΐου 2024, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Επισκόπων της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου.

Πριν από τη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε προσευχή για την έναρξη των εργασιών.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν 53 Επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκτός από εκείνους που απουσίαζαν για αντικειμενικούς λόγους. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Προκαθήμενος έκανε μια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας μετά τη Σύνοδο της 27ης Ιουλίου 2023 και ακολούθησε συζήτηση επί της ημερήσιας διάταξης.

Ως αποτέλεσμα, η Σύνοδος των Επισκόπων ενέκρινε όλες τις αποφάσεις που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στο διάστημα από την προηγούμενη συνεδρίασή της, και ενέκρινε άλλα ψηφίσματα. Ειδικότερα, η Σύνοδος των Επισκόπων ενέκρινε το έργο του Προκαθημένου, Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, και της Μητροπόλεως του Κιέβου και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς αυτόν. Υποστήριξε επίσης τις προσπάθειες του ουκρανικού κράτους να προστατεύσει τη θρησκευτική κοινότητα και ολόκληρη την κοινωνία από την εχθρική ξένη επιρροή και την ανάγκη να νομοθετηθεί η απαγόρευση της υποταγής των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία σε θρησκευτικές ενώσεις με κέντρο το επιθετικό κράτος. Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε επίσης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας απορρίπτει και καταδικάζει τις διδασκαλίες του «ρωσικού κόσμου» ως βασισμένες στις αιρετικές αρχές του εθνοφυλετισμού, του μανιχαϊσμού και του γνωστικισμού.

Επιπλέον, η Σύνοδος των Επισκόπων ενέκρινε σχέδιο επιστολής που πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το αίτημα να απευθυνθεί στον Κύριλλο Γκουντιάεφ με την απαίτηση ο Ρώσος Πατριάρχης να αποκηρύξει δημόσια την ψευδή διδασκαλία του «ρωσικού κόσμου», να καταδικάσει και να ανακαλέσει το πρόσφατο «διάταγμα» του λεγόμενου «Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου», το οποίο περιέχει στοιχεία αυτής της ψευδούς διδασκαλίας.

Επίσης, δεδομένης της ιδιαίτερης βαρύτητας, της δημοσιότητας και της πεισματικής αμετανόητης συμπεριφοράς των εγκλημάτων κατά του Θεού, της Εκκλησίας του Χριστού και της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει το λαϊκό μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας διακήρυξε ότι το πρόσωπο αυτό, με τα εγκλήματά του και την πεισματική και συνειδητή αμετανόητη στάση για τα δημόσια αμαρτήματά του, αφορίστηκε από την Εκκλησία.

Αφού εξέτασε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η Σύνοδος των Επισκόπων έκλεισε τη συνεδρίασή της με προσευχή.

pomisna.info

Διαβάστε ακόμα