Λαμπρό Συλλείτουργο στην Τρίπολη για τους Πολιούχους της Νεομ. Δημήτριο και Παύλο

Τρίπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα, Τρίτη 22 Μαΐου 2024, στην Τρίπολη, για την εορτή των Πολιούχων της, Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Πατρών, αφού ευχαρίστησε ευγνωμόνως και εκ μέρους των προσκεκλημένων Αρχιερέων τον Μητροπολίτη Σπάρτης για την τιμητική του πρόσκληση στην πανήγυρη της πόλεως, αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες Αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία. “Η Εκκλησία ως φιλόχριστος μητέρα αγκάλιασε τα παιδιά της, τα οποία προσεφέρθησαν ως ιερά σφάγια υπέρ πίστεως και πατρίδος.” τόνισε χαρακτηριστικά. Άνθη μέσα στον χειμώνα, φώτα μέσα στο σκοτάδι χαρακτήριζε Άγιος Νικόδημος τους Νεομάρτυρες. Διδασκόμαστε σήμερα από το μαρτυρολόγιο των Αγίων μας Νεομαρτύρων, οι οποίοι μας παρέδωσαν μια πίστη και μια πατρίδα ένδοξη και αιματοβαμένη, τί άραγε θα έλεγαν οι Νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος περπατώντας σήμερα στην Τριπολιτσά, όταν εμείς υιοθετούμε τιην ανηθικότητα; “Η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ότι η μουσουλμανοποίησή της είναι η χειρότερη σκλαβιά της” ανέφερε. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θλίψη στο γεγονός της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Σπάρτης απηύθυνε ευχαριστίες αρχικά στους Νεομάρτυρες Αγίους και ακολούθως στους προσκεκλημένους Αρχιερείς, Ιερείς που συμμετείχαν στην τοπική πανήγυρη, τους ιεροψάλτες, όσους κοπίασαν για την πανήγυρη, αλλά και όλο τον ευσεβή λαό της πόλεως.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και άλλων τοπικών φορέων.

Πλήθος πιστών συνέρρεε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων και να συμμετάσχει στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι εόρτιες θρησκευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα με τον Μεθέορτο Εσπερινό και την μεγαλειώδη πάνδημη Ιερά Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

Διαβάστε ακόμα