Με λαμπρότητα η Νάξος εόρτασε την Ζωοδόχο Πηγή

Με μεγαλοπρέπεια και κάθε επισημότητα εορτάσθηκε η Ζωοδόχος Πηγή στη νήσο Νάξο κατά το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2024.

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και την συμμετοχή των ιερέων της πόλεως.Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Μάξιμος Μητράρας, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους κληρικούς και τους πιστούς και διένειμε προς όλους το πασχαλινό κόκκινο αυγό.

Αντίστοιχα, με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και στο Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. Της Ιεράς Ακολουθίας προέστη ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως και Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος, Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος (ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο) με την συμμετοχή ιερέων του νησιού και ακολούθως τέλεσε την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στο Αργοκοίλι και συγκεκριμένα στον υπερμεγέθη και περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας της Αργοκοιλιωτίσσης, όπου χοροστάτησε στο Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από κληρικούς του νησιού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, Αρχιμ. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ της Απολύσεως, ευλογήθηκαν τα αυγά και τα λοιπά εδέσματα, τα οποία εν συνεχεία διενεμήθησαν μαζί με το αντίδωρο και τον άρτο στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον νέο Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, υποβασταζόμενη από τους ναύτες του Ναυτικού Παρατηρητηρίου  της περιοχής. Επανελθούσης της Ιεράς Λιτανεύσεως και μετά την Ακροτελεύτιο Δέηση, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους όσοι εκοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως και εκφράστηκαν ευχαριστίες ιδιαιτέρως προς τους εθελοντές και τους εργαζομένους του Ιερού Προσκυνήματος, τα μέλη της Δ.Ε., τον Διοικητή και τους ναύτες του παραπλησίου Ναυτικού Παρατηρητηρίου, τον Διοικητή του Α.Τ. Νάξου και τον επικεφαλής του Αστυνομικού Σταθμού Φιλοτίου για τα μέτρα τάξεως, τον Αντιδήμαρχο Δρυμαλίας κ. Νίκο Σιδερή και το προσωπικό του Δήμου για τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου και την σχετική προετοιμασία του δρόμου πέριξ του Ιερού Προσκυνήματος. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος κόσμου απ’ όλη τη Νάξο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, οι Βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Νάξου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου, ο Διοικητής του Α.Τ. Νάξου και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του νησιού. Ο Σεβασμιώτατος προς όλους απηύθυνε τις πατρικές του ευχές. Να σημειωθεί ότι κατά παλαιότατη παράδοση εκατοντάδες πιστών (νέων στην πλειοψηφία) έφθασαν από την παραμονή μέχρι το πρωί της κυριωνύμου ημέρας στο χώρο του Προσκυνήματος (κατά ομάδες) οδοιπορούντες πολλά χιλιόμετρα και για πολλές ώρες, πραγματοποιώντας κάποιο τάμα τους ή απλώς προς ευλογία τους.

Διαβάστε ακόμα