Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα

Με τον ξεχωριστό τρόπο που η Κέρκυρα τιμά την ημέρα έγιναν οι ακολουθίες του Μεγάλου Σαββάτου στο νησί. Σε όλες τις ενορίες έγινε νωρίς το πρωί ο εσπερινός της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ στις 9 το πρωί έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος, διά του οποίου έσωσε το νησί από την σιτοδεία το 1553.

Σ’ αυτή τη λιτανεία γίνεται και η περιφορά του επιταφίου του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, κατά παλαιά παράδοση, ενώ ο Μητροπολίτης δεν ευλογεί διά σταυρού, καθώς του επιταφίου προηγείται ο Άγιος Σπυρίδων. Είναι εντυπωσιακά τα πένθιμα εμβατήρια που αποδίδουν οι τρεις φιλαρμονικές της πόλης, «Παλιά», «Μάντζαρος» και «Καποδίστριας», ενώ πλήθη προσκυνητών συμμετείχαν διά της προσευχής και της σιωπηλής παρακολούθησης στη λιτανεία.

Μετά το πέρας της λιτανείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε τη λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, με κατάνυξη και προσευχητική διάθεση, κατά το παράγγελμα του αντί για χερουβικού ψαλλομένου ύμνου «Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία».

Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος μέχρι και την τρίτη ημέρα του Πάσχα μένει όρθιο στη θύρα στο Ιερό Προσκύνημα ημέρα και νύκτα, προς προσκύνηση των πιστών και προς μαρτυρία της ανάστασης του Χριστού.

Διαβάστε ακόμα