Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στην Κηπούπολη Περιστερίου

Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα και με την χαρά του Αναστάσιμου μηνύματος πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στην Κηπούπολη Πριστερίου.

Απόψε το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός στον οποίον προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου συμπαραστατούμενος από ιερείς όμορων Ναών.

Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου ο οποίος εορτάζεται εκ μεταθέσεως την δεύτερη μέρα του Πάσχα και ο οποίος υπέστη πολλά δεινά και βασανιστήρια για την αγάπη του προς τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Και το ερώτημα το οποίο έθεσε ήταν “από που άντλησε ο Άγιος Μεγαλομάρτης Γεώργιος το σθένος και τη δύναμη ώστε να αντέξει τόσα μαρτύρια;”.

Η απαντηση βρίσκεται σε ένα στίχο που ψάλλουμε στον Αναστάσιμο Κανόνα “Δίδου ημίν εκτυπώτερον, σου μετασχείν, εν τη ανεσπέρω ημέρα της Βασιλείας σου“.

Οι Άγιοι ζούσαν από εδώ την χαρά της Βασιλείας του Θεού, ώστε τίποτα δεν μπορούσαν να θεωρήσουν ισχυρότερο και ικανότερο να τους χωρίσει από την χαρά της Βασιλείας του Χριστού. Γιατί οι άνθρωποι αυτού ήταν αναστημένοι, πριν ακόμα πεθάνουν και ζούσαν αυτή την χαρά και έψαλαν με την στάση της ζωή τους και όλο τους το είναι το “Δίδου ημίν εκτυπώτερον, σου μετασχείν, εν τη ανεσπέρω ημέρα της Βασιλείας σου“.

Έτσι λοιπόν οι Άγιοι, μας δείχνουν το παράδειγμα πως να σηκώσει ο καθένας του δικό του Σταυρό των παθών, των ασθενειών και επιλογών, να τον σηκώσει με υπομονή και διάθεση μετανοίας και συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Και να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός δεν θα επιτρέψει να βαρύνει περισσότερο απ΄οσο μπορούμε να αντέξουμε.

Προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και κοιτάζοντας το ιλαρό πρόσωπό του και την ομορφιά του, ας δούμε ότι υπερέβει την ανθρώπινη αδυναμία και συνδοξάζεται με τον Ιησού Χριστό, επόθησε να πάθει για την αγάπη του για τον Χριστό.

Τους ύμνους απέδωσε η χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Κωνσταντίνου Γεροντίδη.

Aύριο το πρωι θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γρηγορίου.

Διαβάστε ακόμα