Πρόσωπο Τραγικό

Του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

Αμέτρητοι είναι όσοι τον μακαρίζουν και πολλοί θα ήθελαν να ήταν στην  θέση του. Παραταύτα χαρακτηρίζεται από τα έργα του ως πρόσωπο τραγικό. Βρέθηκε κοντά στον Θεάνθρωπο και αντί να βοηθήσει στην αποστολή Του, τον προδίδει. Ανεκτίμητος ήταν ο σκοπός της επίγειας πορείας του Κυρίου, η σωτηρία μας. Ο Ιούδας  όμως προέβη στην τιμολόγηση Του, τριάκοντα αργύρια ισάξια ενός αγρού «του αίματος», κατά των Ιουδαίων τον υπολογισμό. Καταντά ο Ιησούς εμπόρευμα και  γίνεται προϊόν που μπορεί να αγορασθεί από την προθήκη της αγνωμοσύνης, της κακίας και της απληστίας. Όσο όλα αυτά χαρακτηρίζονται ως απεχθή για κάθε θνητό, τόσο  λαμβάνουν άλλη διάσταση αφού αφορούν για τον Κύριο.

Η φιλαργυρία έφερε σκοτάδι στο μυαλό του Ιούδα. Δεν του έδωσε αυτή το δικαίωμα να κρίνει σωστά,  την άνεση να αποφασίσει ορθά και την ευχέρεια να καταλήξει  λογικά. Αντιθέτως, έσπευσε να Τον ανταλλάξει με ποσό που ίσως να τον έκανε πλούσιο, έγινε όμως;  Είχε δεχθεί την μεγάλη τιμή  να συγκαταλεχθεί  ως μαθητής και Απόστολος του Θεανθρώπου και τοιουτοτρόπως να καταστεί αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας όσων Εκείνος είπε και έκαμε. Αξιώθηκε να είναι παρών σε διδαχές σωτήριες και σε θαύματα μοναδικά.

Kαθημερινά αρνούμαστε την ίδια την ζωή μας∙   προδώσαμε πρόσωπα, αρχές, ιδεολογίες, αξίες μόνο και μόνο για μια ευδαιμονία η οποία αποδείχθηκε ότι είχε γυάλινα πόδια. Ήταν αυτά που  εύκολα έσπασαν με το κάθε χτύπημα, με την όποια κρίση, με την πρώτη αναστάτωση. Τώρα στηριζόμαστε σε δεκανίκια εξωγενή, ψεύτικα και σαθρά. 

Ο καθένας μας θα κριθεί κάποια στιγμή για την ζωή του, για τις επιλογές του,  για τα έργα του. Ας μην αφήσουμε τα πεπραγμένα μας να έχουν τα στίγματα  της αχαριστίας για όσους και όπως μας βοήθησαν. Μην αθετήσουμε ποτέ και για  κανέναν λόγο την αγάπη άλλων και πρώτου  του Ιησού που πορεύεται προς τον Σταυρό, λόγω της προδοσίας ενός Ιούδα. Ας τιμάμε με τον τρόπο μας και ας δικαιώνουμε με τον λόγο μας όσους μας αγάπησαν γνήσια, μας συμπαραστάθηκαν ειλικρινά  και μας περιέλαβαν αδολίευτα όπως έπραξε  της καρδιάς μας ο  Νυμφίος  και της Εκκλησίας ο Χριστός.

Διαβάστε ακόμα