Στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου υποδέχθηκαν την χείρα του Αγίου Ανδρέα

Ζωγράφου | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με ευλάβεια και κατάνυξη η ενορία του Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου υποδέχτηκε σήμερα το απόγευμα την Τιμία και Χαριτόβρυτο Χείρα του Αγίου ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Ανδρέου.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Γαρδένιας, στον κεντρικό δρόμο της Λεωφόρου Παπάγου και το Ιερό Λείψανο εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. 

Εν συνεχεία με λιτανευτική πομπή, στην οποία προπορευόταν η χορεία των ιεροψαλτών και ακολουθούσαν οι ιερείς και οι διάκονοι, η Τιμία Χείρα τοποθετήθηκε εντός του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Μάλιστα με αφορμή την επέτειο αυτή φιλοτεχνήθηκε ευμεγέθης εικόνα, με τον Άγιο να κρατά στα χέρια του την πόλη του Ζωγράφου ως έφορος και προστάτης αυτής.

Ακολούθως τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του κ. Χρυσοστόμου συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη και πολλούς ιερείς των πέριξ ενοριών.

Toν θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ο οποίος αφού μετέφερε τον αναστάσιμο χαιρετισμό “Χριστός Ανέστη”, τόνισε ότι “τόσο ο Απόστολος Ανδρέας όσο και ο Άγιος Θεράποντας δίδαξαν περί της Αγίας Τριάδας και άφησαν την παρακαταθήκη ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι ένας απλός διδάσκαλος, ένας κοινωνικός επαναστάτης αλλά ο Υιός και Λόγος του Θεού. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Και όλοι εσείς που κατά χιλιάδες έρχεστε για να προσκυνήσετε τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Ανδρέα να γνωρίζετε ότι είναι ένα είδος αντίστασης. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός. Τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Όχι αυτά που θέλουν να μας περάσουν τελευταία, με τα διάφορα συγκριτικά διδάγματα στα σχολεία”.

Επεσήμανε την απλή πίστη των ανθρώπων που ευλαβούνται τον προστάτη και πολιούχο της Πάτρας και που κατά εκατομμύρια τον προσκυνούν στη χάρη Του και ασπάζονται τα ιερά λείψανά Του, λέγοντας ότι προορισμός του ανθρώπου δεν είναι η σαρκολατρεία και η διαστροφή, αλλά ο αγιασμός και η σωτηρία.

Αναφέρθηκε στην λαμπρή επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της ενορίας και την ευλάβεια των ενοριτών που προσέρχοντο και λάτρευαν τον Άγιο Θεράποντα από τότε που ήταν ένα μικρό παράπηγμα, ενώ επαίνεσε τους εφημερίους της Ενορίας με πρώτο τον Προϊστάμενο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο της ΙΒ’ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Πανόπουλο για το σπουδαίο πνευματικό έργο που επιτελούν.

Τέλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια να προστεί της πανηγύρεως.

Ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Πανόπουλος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και τον ευχαρίστησε ευγνωμόνως για την άδεια και την μεγάλη ευλογία να μεταφέρει ο ίδιος την Τιμία Χείρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Επίσης ευχαρίστησε εν τω προσώπω του Πρωτοσυγγελου π. Βαρνάβα Θεοχάρη τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την αγάπη του και την συμπαράσταση του στο έργο της Ενορίας.

Το ιερό σέβασμα θα παραμείνει στο Ναό μέχρι τις 27 Μαϊου και καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

Διαβάστε ακόμα