Τιμήθηκε η 81η επέτειος βομβαρδισμού του Βουργαρελίου Άρτης

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 10 Μαΐου 2024, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Βουργαρελίου, για τα θύματα του βομβαρδισμού του Βουργαρελίου.

Ήταν χαράματα της 5ης Μάη 1943, κι ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται, δυο Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα κινούνται πάνω από το χωριό Βουργαρέλι και ρίχνουν τις πρώτες βόμβες.
Έπεται ένα σμήνος από εννέα «στούκας», αδειάζοντας πάνω από τετρακόσιες βόμβες, με αποτέλεσμα το χωριό να μετατραπεί σε ερείπια. Η επίθεση συνεχίζεται και με άλλα αεροπλάνα μέχρις αργά το απόγευμα σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή. Ο απολογισμός είναι βαρύς: δεκατέσσερις νεκροί και πάνω από τριάντα σοβαρά τραυματίες. Σπίτια κατεστραμμένα, άνθρωποι άστεγοι και πανικόβλητοι.
Οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές έπρεπε να καταστρέψουν την πρωτεύουσα της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας, επειδή είχε επιλεγεί από τον Αρχηγό του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα ως έδρα της αντάρτικης αντιστασιακής δύναμης του αρχηγείου των Τζουμέρκων. Παρ όλα αυτά, το φρόνημα δεν κάμφθηκε, μολονότι οι κατακτητές πίστεψαν ότι θα αφάνιζαν μια και καλή τους αντάρτες και θα διέλυαν την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων. Ο αγώνας στον τόπο αυτό, όσο και στην υπόλοιπη υπόδουλη χώρα, συνεχίστηκε με απαράμιλλο σθένος μέχρι την απελευθέρωση.

Κάθε χρόνο από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και τους κατοίκους, στην πλατεία του χωριού και με την παρουσία των αρχών, γίνεται προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση.

Διαβάστε ακόμα