Χειροτονίες στο Μπενίν και Ιεραποστολική περιοδεία στο Βόρειο Μπενίν

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο κ. Αθανάσιος ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην πρωτεύουσα του Μπενίν, Πόρτο Νόβο. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Χαράλαμπο Fagnibo και Διάκονο τον εκ Κονγκό καταγόμενο Αναγνώστη Δαυίδ Mbuye. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας με την άδεια και ευλογία του Μακαριωτάτου έδωσε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον π. Θεόφιλο Behanzin.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, όπου αρχικά μετέφερε στο εκκλησίασμα τις ευχές, την πατρική αγάπη και την Πατριαρχική ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και στην έλευση του Αγίου Πνεύματος και τέλος συνεχάρη τον νέο Επίσκοπο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο παρελθόν συνέβαλε καθοριστικά στην θεμελίωση και εξάπλωση του Χριστιανισμού, κάτι που επαναλαμβάνει και σήμερα με την Ιεραποστολή στα εδάφη της κανονικής δικαιοδοσίας του, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αφρικής, και ευχαριστώντας τους φίλους της Ιεραποστολής από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, την Αμερική και άλλες χώρες που στηρίζουν με αγάπη αυτό το έργο του Πατριαρχείου που με μεγάλο αγώνα και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες επιτελεί εδώ και αιώνες.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους νεοχειροτονηθέντες, στην μητέρα του Θεοφιλεστάτου, στους συνεργάτες του και στην Διευθύντρια της χορωδίας. Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος μετέβη στους τάφους των τριών πρωτοπόρων Ορθοδόξων του Μπενίν που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου και τέλεσε τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο, τον πρώτο ιερέα του Καθεδρικού π. Γαβριήλ Tossa, τον Ιεροψάλτη Eric Behanzin και την Μοναχή Μαρία Αγνή που υπήρξε η οραματίστρια και κτίτωρ του Ιεραποστολικού κέντρου της Αγίας Αικατερίνης. Ακολούθησε εορταστική τράπεζα και το παραδοσιακό Αφρικανικό γλέντι.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου, οι δύο Αρχιερείς παρά την δυνατή βροχή επισκέφθηκαν δύο Ιεραποστολικές περιοδείας στα βόρεια του Κοτονού. Αρχικά την ενορία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που είχε θεμελιώσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος με την ευγενή χορηγία του ζεύγους Παναγιώτη Δρίβα. Ο Θεοφιλέστατος απηύθυνε λόγια αγάπης στις γυναίκες και στα μικρά παιδιά που έσπευσαν να τον υποδεχτούν και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του πρώτου εφημέριου του Ναού π. Χριστοφόρου. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Σεκού, την κατεξοχήν περιοχή που καλλιεργείται ο ανανάς. Οι πιστοί υποδέχτηκαν με αυθεντική αγάπη και πολλή χαρά τον Επίσκοπό τους, έψαλλαν ύμνους, τραγούδησαν και χόρεψαν για να τον καλωσορίσουν στην φτωχική τους ενορία. Ο Θεοφιλέστατος ανακοίνωσε στον π. Αλέξανδρο, εφημέριο του ναού και στους πιστούς ότι μετά το πέρας της περιόδου των βροχών, θα ξεκινήσει εντός του προαύλιου χώρου η ανέγερση νηπιαγωγείου, αίθουσας κατηχητικών, γραφείου και βιβλιοθήκης και θα γίνει περίφραξη του οικοπέδου. Στο άκουσμα των καλών νέων οι πιστοί άρχισαν να χειροκροτούν και να χορεύουν. Η όμορφη και πολύ πνευματική ημέρα έκλεισε με δείπνο για τους ιερείς, τους συνεργάτες και τους οικείους και φίλους του Θεοφιλεστάτου που αφίχθηκαν από το Κονγκό για την ενθρόνιση.

Διαβάστε ακόμα