Εκδήλωση Μνήμης για τον Πρωτοψάλτη Λυκούργο Αγγελόπουλο στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, εχθές Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επιστημονική ημερίδα και ιεροψαλτική σύναξη με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, κήρυξε την έναρξη τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά πολλής χαράς έθεσε την συγκεκριμένη Εκδήλωση υπό την αιγίδα της, καθώς είναι και θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια που σχετίζεται με τα της παραδόσεως του Γένους μας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., καθηγήτρια κ. Μαρία Αλεξάνδρου -τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Βασίλειος Βασιλείου- καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Άκης Λιλιόπουλος.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές, ο Δρ. Γρηγόριος Αναστασίου, διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δρ. Ευαγγελία Σπυράκου, ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου, ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης, ο κ. Βασίλειος Χάδος, ο κ. Άγγελος Μπέντης και ο κ. Σπυρίδων Ασπιώτης, ανέπτυξαν εύστοχα στις εισηγήσεις τους ζητήματα που σχετίζονται με:

  • τη ζωή και έργο του Λυκούργου Αγγελόπουλου,
  • τη σύσταση – οργάνωση, διδακτική και διεύθυνση του βυζαντινού χορού,
  • τη διδακτική της ερμηνείας,
  • ζητήματα τυπικού λατρευτικών συνάξεων,
  • μελοποιητικές ταυτότητες του 20ού  και 21ου αιώνα.

Το μουσικό μνημονάρι ολοκληρώθηκε με ερμηνείες μελοποιημάτων του Λυκούργου Αγγελόπουλου, καθώς και μελών της μεταβυζαντινής περιόδου. Τους ύμνους απέδωσαν οι βυζαντινοί χοροί: «Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης» με χοράρχη τον κ. Βασίλειο Βασιλείου, «Εργαστήρι Παρασημαντικής» με χοράρχη τον κ. Σωτήριο Δεσπότη και ο παιδικός βυζαντινός χορός «Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός» με χοράρχη τον κ. Σπυρίδωνα Ασπιώτη.

Την καλλιτεχνική ευθύνη των δραστηριοτήτων της επιστημονικής ημερίδας και της ιεροψαλτικής σύναξης είχαν ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης και ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα