Εορτασμός της Πεντηκοστής στην Μητρόπολη Κορίνθου

Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Κυριακή της Πεντηκοστής! Συγκεκριμένα, εχθές, 23 Ιουνίου 2024, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, τελέστηκε πανηγυρική δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, όπου και κηρύχθηκε η επίσημη έναρξη των «ΙΗ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2024» σύμφωνα με το καταρτισθέν και δημοσιευθέν πρόγραμμα Εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος ομιλώντας προς τους ευσεβείς πιστούς, επεσήμανε ότι κατ’ αυτήν την ημέρα, πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, υλοποιείται η υπόσχεσή Του, το Άγιο Πνεύμα δίδεται στους Μαθητές και Αποστόλους Του και δημιουργείται η Εκκλησία μας. Μπορεί η Εκκλησία να υπήρχε στον νου του Θεού, πριν ακόμα δημιουργήσει τον κόσμο, ωστόσο έπρεπε να δημιουργηθεί και να υπάρξει για να παραταθεί η παρουσία του Δημιουργού και Σωτήρος Χριστού στον κόσμο, δηλαδή της Αρχής και του Τέλους. 

Συναχθήκαμε επομένως σήμερα για να τιμήσουμε αυτήν την επέτειο και να τελέσουμε την Θ. Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τον Τριαδικό Θεό για την δωρεά που μας έκανε. 

Ο Απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτας Επιστολή Του γράφει «δκαρπς τοΠνεύματός στιν γάπη, χαρά, ερήνη, μακροθυμία, χρηστότης, γαθωσύνη, πίστις, πρότης, γκράτεια· καττν τοιούτων οκ στι νόμος» (Γαλ. ε’ 22-23) και εμείς ερμηνεύουμε ότι εάν θέλει κάποιος να γνωρίσει έναν άνθρωπο, που τον διαχέει η χάρις του Αγίου Πνεύματος, θα διακρίνει αυτές τις αρετές, και, αφού τις διακρίνει, θα καταλάβει ότι, όσο και αν οι άνθρωποι νομοθετούν κατά αυτών των αρετών, αυτές θα παραμένουν αρετές οικουμενικού μεγέθους που δεν θα παρεκκλίνουν και δεν θα καταργούνται. Οι αρετές αυτές είναι το «αίτημα» των ανθρώπων για την βελτίωση της ζωής τους και όταν δουν έναν άνθρωπο μ’ αυτές τις αρετές, αμέσως αντιλαμβάνονται ότι είναι άνθρωπος του Θεού και αγωνίζονται να τον μιμηθούν ώστε να είναι κι αυτοί γεμάτοι από τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. 

Συναπτώς με την Θ. Λειτουργία τελέστηκε και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, στο πέρας του οποίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, αφού ευχήθηκε καταλλήλως, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τον τίτλο: «ΙΗ΄ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2024» προτρέποντάς τους Πιστούς να συμμετάσχουν σε αυτές αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό και την τιμή στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα