Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος

Σήμερα, Η΄ Κυριακή από το Πάσχα, η Εκκλησία εορτάζει την αγία Πεντηκοστή, που ιστορικά θεωρείται η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας.
«Την Πεντηκοστή εορτάζουμε και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και την πραγματοποίηση της υποσχέσεως και την εκπλήρωση της ελπίδας. Το μυστήριο πόσο μεγάλο είναι και σεβαστό!». Σήμερα ολοκληρώνονται πενήντα ημέρες από την εορτή του Πάσχα.
   Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.  
   Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης
   Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου Νικηφόρου (Κουτσιούμπα), Αδελφού της Ιεράς Μονής Παναγίας Πελεκητής.
   Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι κατά την εορτή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μας εορτάζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, την πεντηκοστή ημέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου.
   Στο αποστολικό ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται, ότι στο υπερώο όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος και όπου ο αναστημένος Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές Του, κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και διαμοιράστηκε «εν είδει πυρίνων γλωσσών» στους Αποστόλους.
   Με την ενέργειά Του οι ψυχές των Αγίων Αποστόλων φωτίστηκαν, καθαρίστηκαν, ενδυναμώθηκαν και πληρώθηκαν από την παρουσία του Θεού, για να κηρύξουν τα μεγαλεία Του σε όλον τον κόσμο και να οδηγηθούν ακόμα και στο μαρτύριο για την πίστη τους στον Ιησού Χριστό.
   Το Πανάγιο Πνεύμα συνέχει την Εκκλησία, την κρατά σε ενότητα, σε σύνεση και σε εγρήγορση και την οδηγεί «εις πάσαν την αλήθειαν».
   Οι Χριστιανοί συμμετέχοντας στα μυστήρια της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, γεύονται τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος και μετέχουν στη Δόξα του Θεού.
   Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε, να έχουμε όλοι μας αυτή την μετοχή και να είμαστε ναοί του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, ώστε να φωτίζει, να καθαρίζει, να ενδυναμώνει τις ψυχές μας και να τους χαρίζει την πληρότητα από την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και την ειρήνη με τον εαυτό μας και με τους άλλους ανθρώπους.
   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας.

Διαβάστε ακόμα