Λαμπρός ο εορτασμός της ημέρας της Πεντηκοστής στην Εκκλησία της Αλβανίας 

Του π. Ηλία Μάκου

Ανυπολόγιστης έκτασης και αξίας είναι η χάρη της Πεντηκοστής. Ανυπολόγιστης  αξίας κατά τούτο.  Ότι η χάρη της Πεντηκοστής ολοκληρώνει και καθιστά  πραγματική και ισχυρή, ζώσα και δρώσα πραγματικότητα για την Εκκλησία και τους πιστούς, μια υπερφυή ζωή.

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή πολλών Ορθοδόξων, εορτάστηκε η Πεντηκοστή και τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης Τιράνων ιερούργησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος.

Στο ναό Αγίου Αθανασίου Ελμπασάν ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, που διήλθε μέσα από διωγμούς, είναι μια απόδειξη ότι το Άγιο Πνεύμα μένει πάντοτε κοντά μας, στις θλίψεις και τους πειρασμούς μας, στους αγώνες και στις δυσκολίες μας και μας παρηγορεί, μας εμψυχώνει, μας στηρίζει, ώστε να μη μας καταβάλλουν οι δυσκολίες και να μη μας λυγίζουν οι πειρασμοί, να μη μας κλονίζουν του πονηρού οι επιθέσεις, αλλά με σθένος και θάρρος να αγωνιζόμαστε και να νικούμε. 

Όποιος λαμβάνει το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος γεμίζει από θείο γως, φωτίζεται ο νους του και λαμπρύνεται η ψυχή του, ανακαλύπτει τα θεία και υπερκόσμια πράγματα, ερευνά τα θεία μυστήρια, βρίσκει την αλήθεια, γνωρίζει τα θεία θελήματα για να πορεύεται σύμφωνα με αυτά. 

Η αλήθεια και η σοφία, η γνώση των θείων αληθειών, είναι χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και τα λαμβάνουν εκείνοι, που πιστεύουν στον Χριστό. 

Με το Πνεύμα το Άγιον δεν πλανόμαστε. Δεν ζούμε στο σκοτάδι. Ζούμε στο φως και στην αλήθεια. 

Πηγή χάριτος και ζωής είναι το Άγιο Πνεύμα. Αλλά να ρωτήσουμε: Ποιας χάριτος και ποιας ζωής; Της θείας χάριτος και της θείας ζωής. Η θεία χάρη είναι εκείνη, που αναγεννά τον άνθρωπο και μεταποιεί τον αμαρτωλό σε άγιο. 

Έτσι τον καθιστά μέτοχο της θείας ζωής, τον κάνει ικανό και άξιο να ζει τη θεία ζωή, τη ζωή της αρετής και της αγιότητας. 

Διαβάστε ακόμα