Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης

Άρτα – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, επί τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικούς Άρτης.

Έμπροσθεν του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο και τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα.

Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας τη Ελλάδος, Προικονήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος.

Ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ευχαρίστησε για την τιμητική του πρώτη επίσκεψη στην Μητρόπολη Άρτης. Συνάμα, του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο ως ενθύμιο της επισκέψεώς του. (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Ακολούθως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησαν οι Βουλευτές του νομού κ. Γεώργιος Στύλιος και κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο Προϊστάμενος αυτού, Πρωτοπρ. Νικόλαος Κακοχρήστος, ο οποίος προσέφερε στον Παναγιώτατο ένα σετ Αρχιερατικών Σταυροεγκολπίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την σειρά του αντιφώνησε καταλλήλως, κάνοντας αναφορά στους Αγίους της Άρτας και τις προσωπικότητες που λάμπρυναν την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, προσέφερε ως δώρα στον Μητροπολίτη μία ασημένια κανδύλα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου, ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ένα ασημένιο χερνιβόξεστο και βιβλία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαβάστε ακόμα