Πατριαρχικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου Πρεβέζης

Νικόπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου Πρεβέζης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, ως τελευτάιο σταθμό της επισκέψεώς του στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον οικείο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομo και την σεπτή συνοδεία του.

Ο Παναγιώτατος εγκαινίασε το προσφάτως κατασκευασθέν Βήμα του Αποστόλου Παύλου στον τόπο που κήρυξε στη Νικόπολη και τον διαμορφωθέντα αύλειο χώρο.

Ακολούθως, τελέσθηκε Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός επί τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βααρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Παραμυθίας κ. Σεραπίωνος και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Προ του πέρατος του Εσπερινού ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον Παναγιώτατο και ομίλησε σχετικά με την ιστορία της Ιεράς Μονής των Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου, όπου σύμφωνα με την παράδοση κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αντιφώνησε καταλλήλως, κάνοντας αναφορά στον Απόστολο Παύλο.

Συνάμα, προσέφερε ως δώρο εις ανάμνηση της επισκέψεώς του ένα ασημένιο θυμιατό, το οποίο παρέλαβε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Σίμων Δημογέροντας.

Ο Παναγιώτατος με το πέρας του Εσπερινού αναχώρησε για την γειτονική πόλη της Άρτας, όπου για πρώτη φορά θα επισκεφθεί και θα τελέσει, αύριο Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Διαβάστε ακόμα