Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε η Πρέβεζα

Πρέβεζα – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με τις πρέπουσες τιμές και κάθε επισημότητα η τοπική Εκκλησία της Πρέβεζας υποδέχθηκε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, την Α.Θ.Π. τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Ο Παναγιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νικόλαο Γεωργάκο, τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως  και του ευσεβούς Λαού της Πρέβεζας.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Βοσπόριος, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, οι Ιερολογ. Πατριαρχικοί Διάκονοι κ. Καλλίνικος και κ. Ευλόγιος, ο  Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου, ο Εντιμ. κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Εντιμ. κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, Πατριαρχικός υπάλληλος.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πρέβεζας, όπου ο Δήμαρχος Πρέβεζας προσφώνησε και καλωσόρισε τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην όμορφη και γραφική πόλη.

Ο κ. Βαρθολομαίος αντιφωνώντας με την σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την θερμότατη υποδοχή που του επεφύλαξε, ευχαριστώντας όλους για την αγάπη τους.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Δοξολογία επί τη υποδοχή του Παναγιωτάτου στον ως άνω Ιερό Ναό, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστικών, εκπαιδευτικών και λοιπών αρχών του τόπου και πλήθους προσκεκλημένων. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ν.Δ. Πρέβεζας κ. Σπύρος Κυριάκης.

Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ενώ παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κερκύρας, παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, και Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων.

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσορίζοντάς και ευχαριστώντας τον, λέγοντάς του ότι έρχεσθε Παναγιώτατε, σε μία Μητρόπολη, της οποίας τον Θρόνον εκλέϊσαν μεγάλες μορφές, όπως οι Επίσκοποι Νικοπόλεως Ηλιόδωρος, Αττικός και Δονάτος κατά τους πρώτους αιώνες, αλλά και ο Άγιος ιερομάρτυς Αλκίσων. Εν συνεχεία, του επέδωσε την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το «Παράσημο-Σταυρό του Αποστόλου Παύλου» και του προσέφερε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροόλεως ως αναμνηστικό δώρο της επισκέψεώς του και ενθύμιο της αγάπης όλων μία αρχιερατική μίτρα. (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενκός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και την αγάπη του Δημάρχου, των τοπικών αρχών και του λαού της Πρέβεζας και αντιπροσέφερε ως αναμνηστικά δώρα στον οικείο Ποιμενάρχη ένα ασημένιο χερνιβόξεστον, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, ένα ασημένιο θυμιατό και βιβλία.

Με το πέρας της Δοξολογίας τελέσθηκε Πατριαρχικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Μελετίου, στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Διαβάστε ακόμα