Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Νιγηρίας Νικόδημος

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Συνάξεως των 12 Αποστόλων, 30 Ιουνίου 2024, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Νικοδήμου.

Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προέστη ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Νικοδήμου και όλων των κληρικών της Μητροπόλεως, συμπροσευχομένων πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να δηλώσουν την χαρά τους αλλά και την αμέριστη αγάπη τους προς το νέο Ποιμενάρχη τους.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τα ιερά αναλόγια κόσμησαν τα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας του Καθεδρικού Ναού, τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά με την πρωτότυπη παραδοσιακή μελωδία όλους τους ύμνους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Τάξη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η Τελετή Ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Νικοδήμου, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Γεώργιος.

Tο Γράμμα του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεόδωρου Β´, ανέγνωσε ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, π. James Nwaba.

Eκ μέρους των Κληρικών της Μητροπόλεως, τον Σεβασμιώτατο εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης π. Andrew Aondofa Ioraver.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης όπου μετέφερε τις ευχές, τις Πατριαρχικές ευλογίες και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου, τονίζοντας ότι έστειλε στην Νιγηρία έναν Αρχιερέα που εργάστηκε σκληρά δίπλα στον Πατριάρχη στην Αλεξάνδρεια σε μέρες δύσκολες αλλά φωτεινές και δημιουργικές και που για πολλά χρόνια ζημώθηκε με την Ομογένεια στην Γερμανία και στην Νότιο Αφρική και τώρα στην Νιγηρία θα εργαστεί εξίσου σκληρά για να οδηγήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής σε νέες μέρες, έχοντας πάντοτε ως επίκεντρο του έργου του, τους πιστούς, την φοίτηση της νεολαίας, την εκπαίδευση των μικρών παιδιών και γενικά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις προκλήσεις των καιρών. Ευχαρίστησε όλους τους παρόντες και ευχήθηκε ότι καλύτερο στον νέο Μητροπολίτη.

Ακολούθησε ο Ενθρονιστήριος Λόγος του νέου Μητροπολίτου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε τα χρόνια της διακονίας του στο Πατριαρχείο πλησίον Του, ως Αρχιγραμματεύς, ως βοηθός του επίσκοπος και για την μεγάλη τιμή της εκλογής του ως Μητροπολίτη Νιγηρίας.

Στον λόγο του ο νέος Μητροπολίτης τόνισε: « Δεν έρχομαι ως αφέντης σας αλλά ως εργάτης στον αμπελώνα του Χριστού, αφιερωμένος στη διαφύλαξη της πνευματικής συνέχειας και οικοδόμησης του Ορθόδοξου λαού στη Νιγηρία. Με βαθιά ευλάβεια και αίσθηση του υψηλού καθήκοντος, διαδέχομαι ένα Ιεράρχη μεγάλου βεληνεκούς, τον μακαριστό κυρό Αλέξανδρο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ίδρυση αυτού του Καθεδρικού Ναού και του Ιεραποστολικού κέντρου, ευγενή χορηγία της Οικογένειας Αναστασίου Λεβέντη που συνεχίζει μέχρι σήμερα να στηρίζει το έργο του Πατριαρχείου στην Νιγηρία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον μακαριστό προκάτοχό του, κυρό Αλέξανδρο, ο οποίος συμπληρώνει ένα χρόνο από την εις Κύριο εκδημία του.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ανέφερε »η παρουσία του επισκόπου σε οποιαδήποτε Μητρόπολη είναι πρωτίστως για να διαφυλάξει και να εγγυηθεί την αποστολική διαδοχή και την πνευματική συνέχεια της Ορθόδοξης πίστης σε κάθε τοπική εκκλησία. Ένας επίσκοπος δεν είναι ένας κοσμικός ηγέτης. Η παρουσία του έχει πνευματική σημασία».

Ευχαρίστησε, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αποδέχθηκαν με την τιμία ψήφο τους την Πατριαρχική εισήγηση.
Απευθυνόμενος στους κληρικούς και στο ποίμνιο της Μητροπόλεως Νιγηρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά «εύχομαι να σας διακονήσω όσο ο Θεός μου το επιτρέψει».

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Γουινέας και Τοποτηρητή κ. Γεώργιο για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, για το καλό του Πατριαρχείου και της Ιεραποστολής, κυρίως όμως που στάθηκε ως πατέρας και αδελφός στο δύσκολο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία και την τελετή της Ενθρονίσεως ήταν οι κληρικοί της Μητροπόλεως Νιγηρίας, ο εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Λάγκος και άλλων δογμάτων, εκπρόσωποι των μεγάλων εταιριών, του Ιδρύματος Αναστασίου Λεβέντη, με πρόεδρο τον Άρχοντα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αναστάσιο Λεβέντη, ο οποίος είναι και ο επίτιμος ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Νιγηρία, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Flour Mills of Nigeria με Πρόεδρο τον κ. John Koυμάνταρο, και την εταιρεία Vita Constructions Ltd με επικεφαλής τον κ. Βαρνάβα Βαρνάβα, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Περιστερώνα της Μόρφου και είναι μεγάλος εργολάβος στη Νιγηρία.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στην τελετή Ενθρονίσεως ήταν σύσσωμη η ελληνική και η ελληνοκυπριακή παροικία, καθώς και ο πρόεδρος με τους εκπροσώπους από τον Σύνδεσμο Νεολαίας από όλες τις πολιτείες της Νιγηρίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν το νέο Μητροπολίτη ότι θα αρωγοί και συμπαραστάτες στη διακονία του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομογένεια των Ελλήνων στο Λάγκος είναι μεγάλος αριθμός για τη Νιγηρία και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Μετά το πέρας της τελετής προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα και εορταστικό πρόγραμμα προς τους όλους τους εκατοντάδες, προσκεκλημένους και παρευρισκόμενους.

Το βράδυ ακολούθησε δεξίωση, στην οποία παρακάθισε σύσσωμη η ελληνική ομογένεια, επίσημοι προσκεκλημένοι, οι κληρικοί της Μητροπόλεως με τις οικογένειές τους, σε γνωστό ξενοδοχείο Ορθοδόξων Λιβανέζων, οι οποίοι προσέφεραν ως δώρο τη δεξίωση στο νέο Μητροπολίτη. Πριν την δεξίωση ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του βασιλιά της Νιγηρίας Fredrick Obateru Akinruntan και είχε μαζί του ολιγόλεπτη συζήτηση.

Διαβάστε ακόμα