Η πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων στην Αρναία

Με μεγαλοπρέπεια ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Αρναίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, σε σχέδια του αειμνήστου Ορλάνδου και με μέριμνα των γυναικών της Αρναίας χτισμένος το 1919, γιόρτασε τη Μνήμη των Αγίων Ενδόξων Αναργύρων των Ρωμαίων Ιατρών, Κοσμά και Δαμιανού.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, της Ακολουθίας του Όρθρου και της λαμπράς Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Ευλόγιο Τσαλαπατάνη, π. Παΐσιο Σουλτανικά,π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, τον και εκλεκτό Εφημέριο της Ενορίας, τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονο π. Δημήτριο Κουρλετάκη.

Οι προσκυνητές κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, τον προαύλειο χώρο του και την έμπροσθεν αυτού οδό, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τον τ. Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τους Αντιδημάρχους κα Μαρία Ενεχηλίδου και κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό, Κωνσταντίνο Πασχάλη, και Νικόλαο Αυγερινό,  τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Κέκερη, την Πρόεδρο της Α΄ Βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου  κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, την Τοπική  Πρόεδρο κα Ειρήνη Γιαννούση, την Δημοτική Σύμβουλο κα Μαρία Σαραντούδα, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Αναστάσιο Καραπαντά, τον Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό κ.ά.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, πλέκοντας το εγκώμιο των εκ Ρώμης Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι έζησαν περί το τέλος του 3ου αιώνος μ. Χ. (πιθανή χρονολογία κοιμήσεώς τους το 284 μ.Χ.), παρετήρησε ότι η αγιοζωή της Εκκλησίας δεν είναι μονάχα υπόθεσις του παρελθόντος δηλαδή των  τριών ή τεσσάρων πρώτων αιώνων της αδιαιρέτου Εκκλησίας, αλλά η Εκκλησία είναι γεώργιο, μέσα από το οποίο φυτρώνει και πάλι ο Αγιασμός.

Τούτο το στήριξε στην υπέροχη Περικοπή του Αποστόλου Παύλου από την Α΄ προς Κορινθίους του Επιστολή που αναγινώσκεται στο σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα και μάλιστα στη φράση του Μεγάλου Εθναποστόλου: «…καί ἔτη καθ’ ὑπερβολήν ὁδόν ὑμῖν δείκνυμι.», δηλαδή, «…σας δείχνω ακόμη δρόμο και μέσον έξοχο και υπέροχο, με το οποίο αποκτιούνται τα καλύτερα χαρίσματα.» ( Α΄ Κορ. ιβ΄ 31).

Ο δρόμος αυτός, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι ο δρόμος της εκπληρώσεως του θελήματος του Θεού. Τόνισε δε ότι στον Ορθόδοξο χώρο έχουμε Θεό ζηλωτή και ο πιστός οφείλει να δείχνει υπερβολικό ζήλο και να πραγματώνει με κάθε θυσία αυτή τη βιοτή. Για την Ορθοδοξία ισχύει το σύνθημα ‘’η όλα ή τίποτα’’, για τον Θεό μας. Άλλωστε ο Απόστολος Παύλος το διεκήρυξε: « Ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγὼ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός.», δηλαδή, «Από την ώρα που γνώρισα τον Χριστό, έπαψα να ζω εγώ, αλλά μέσα μου ζει ο Χριστός» (Γαλ. β΄ 20).

Το ‘’σύνταγμα’’ αυτό της Ορθοδόξου Πίστεως φανερώνεται, συνέχισε ο ομιλητής, στο γεγονός ότι από την Άμπελο της Εκκλησίας φυτρώνουν νέοι Άγιοι, όπως για παράδειγμα ο Όσιος Γερβάσιος ο εν Πάτραις, στου οποίου την πρώτη Πανήγυρη μετείχε ο ίδιος στην μεγαλώνυμο πόλη των Πατρών, καλεσμένος από τον εκεί Μητροπολίτη και αδελφό του Σεβ. Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ προ μιας ημέρας.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Αδελφοί, περπατιέται ο δρόμος του Χριστού, περπατιέται ο δρόμος της Εκκλησίας! Δεν είναι το Κήρυγμα του Χριστού φτιαγμένο για τρόπο ζωής που αρμόζει μόνο στον Ουρανό. Τα λόγια του Κυρίου και η παρακαταθήκη του σ’ εμάς, είναι λόγια πραγμάτωσης μέσα στον κόσμο της κατά Χριστόν Ζωής, βλαστήματα της οποίας σήμερα φανερώνονται οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, και τους ακολουθούν ένα νέφος Αγίων που προσκαλούν όλους μας για μετοχή στο Σώμα του Χριστού μας».

Να σημειωθεί ότι προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων ως και του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκουπου φυλάσσονται στον Ιερό Ναό,  ανά τις οδούς της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αρναίας με χοράρχη τον Μουσικό κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη.

Προ του δι’ ευχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Νικόλαο Ξύστρο, ο οποίος με δαπάνες του ανέπλασε το δάπεδο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Αρναίας, τοποθετώντας μαρμαρένιες πλάκες σε όλο το πλάτος του, εις μνήμην της αειμνήστου συζύγου του Στέλλας.

Αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια στον π. Αμφιλόχιο για την φροντίδα και την ευταξία του Ιερού του Ναού, τον οποίο περιποιήθηκε όντως με μεράκι και αγάπη πολλή.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα