Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία

Πανηγυρικώς και με τη δέουσα ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό στη Νέα Ιωνία.

Την κυριώνυμο ημέρα τη εορτής, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένων από πλειάδα κληρικών, ενώ συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.

Το παρών στην εορτή έδωσαν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Νέας Ιωνίας, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, φορείς της πόλεως και πλήθος πιστών, που προσήλθαν με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως για να τιμήσουν τους θαυματουργούς Αγίους Αναργύρους, αλλά και για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Ρίζα του Ιεσσαί», προερχομένης εκ Σμύρνης Μ. Ασίας, καθώς και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος του θαυματουργού, που φυλάσσονται από την παραμονή της εορτής στον Ναό.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε και ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους δύο Αρχιερείς, για την ευλογητή παρουσία τους στην προσφυγική Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της Ευχαριστιακής Συνάξεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος,  αφού αρχικά εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση να προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διαχρονικό παράδειγμα φιλάνθρωπης αγάπης των Αγίων Αναργύρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «όσοι πιστεύουν πραγματικά και βιώνουν συνειδητά ότι είναι μέλη μπολιασμένα στο Σώμα του Κυρίου, λαμβάνουν από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό την αιώνια Ζωή, την αιώνια Αλήθεια, την αιώνια Χαρά, την αιώνια Δικαιοσύνη και όλα τα αιώνια θεία αγαθά, τα οποία μόνον ο Θεός της αγάπης και της φιλανθρωπίας δύναται να χαρίσει. Όλα αυτά απελάμβαναν και οι Άγιοι Ανάργυροι. Βίωναν και ζούσαν μέσα τους και γύρω του τον Χριστό, ήταν ΕΝΑ, με τον Χριστό και τον άνθρωπο», προτρέποντας τέλος το ευσεβές πλήρωμα:  «να επιστρέψουμε εν μετανοία και εξολομολογήσει, από την χώρα της ασωτίας, στην σωστική κιβωτό της Εκκλησίας».

Το ιερό Αναλόγιο λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Άρχων Υμνωδός της ΜτΧ.Ε. και Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού κ. Εμμανουήλ Κουλούρης και ο Λαμπαδάριος κ. Νικήτας Πράσινος, οι οποίοι απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του ύμνους της εορτής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ συνόδευσε τους δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Νέας Ιωνίας, όπου προσκύνησαν το άφθαρτο Ιερό Λείψανο του Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως, Αγίου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας της εορτής και ώρα 7:00μ.μ. θα τελεσθεί ο Μεθέρτος Εσπερινός και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί  λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Ρίζα του Ιεσσαί» και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεράποντος και των Αγίων Αναργύρων.

Ακολούθως και ώρα 9:00μ.μ., θα λάβει χώρα μουσικοχορευτική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συλλόγων στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Θεράποντος θα παραμείνουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Νέας Ιωνίας μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα