Ο Οικ. Πατριάρχης στην «αγκαλιά» των συμπατριωτών του, Ιμβρίων του Σύδνεϋ 

«Χαιρόμεθα και επαινούμε τους Ιμβρίους της Αυστραλίας, διότι, παρά τις δυσκολίες και τον κατατρεγμό, πρόκοψαν και προόδευσαν, και έφεραν στη νέα τους πατρίδα τον πολιτισμό, την αρχοντιά, το ήθος, την ευσέβεια της Ρωμηοσύνης και τα τιμαλφή της πίστεως, τα οποία παραδίδουν μετά φόβου Θεού στις νεότερες γενιές».

Με λόγους από καρδιάς απευθύνθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τους συμπατριώτες του, Ιμβρίους του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κατά το παρατεθέν προς τιμήν του Δείπνο, το βράδυ της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου. Η ζεστή εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Ενορίας – Κοινότητας Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδνεϋ. Κατά την άφιξη του Παναγιωτάτου στην ομώνυμη εκκλησία, τον προϋπάντησαν οι νέοι και οι νέες της Ενορίας – Κοινότητας, προσφέροντάς του μια ανθοδέσμη με λουλούδια και ψάλλοντας τον πολυχρονισμό Του. Αρχικά, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, εισήλθε στην εκκλησία όπου προσκύνησε την ιερά εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας και το απότμημα ιερού λειψάνου Της, το προερχόμενο εκ του Φαναρίου, δωρηθέν υπό του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Ενορίας-Κοινότητας, την δεκαετία του 1960. 

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος κατευθύνθηκε προς την κοινοτική αίθουσα, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Μαρίνος Παρώνης και πλήθος συμπατριωτών του, απόδημων Ιμβρίων. Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο π. Παναγιώτης Μαυρομμάτης, ξεκίνησε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών προς τιμήν του Πατριάρχου. Ακολούθως, απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Χρήστος Σπυρόπουλος, Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας Αγίας Ευφημίας, ο κ. Νικόλαος Μαδούρης, εκ μέρους του Συλλόγου Ιμβρίων, και η κ. Ελένη Χρυσοστομίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κωνσταντινουπόλεως και Μικράς Ασίας ΝΝΟ. Μάλιστα, οι κύριοι Σπυρόπουλος και Μαδούρης ανακοίνωσαν τη χορήγηση δωρεών, 10.000 και 5.000 δολαρίων αντιστοίχως, προς υποστήριξη της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου. 

Στην «ιδιαίτερη ευλογία» της επαναλειτουργίας των ελληνικών σχολείων, μετά από περίπου μισόν αιώνα, αναφέρθηκε με πολύ συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλώνοντας με καμάρι ότι λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού Λύκειο, ενώ συνολικά οι μαθητές, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν ξεπεράσει τους 50. Παράλληλα, εξέφρασε την πατρική αγωνία του για τους νέους της Ιμβριακής Διασποράς, τονίζοντας την ανάγκη να μυούνται στο Ιμβριακό πνεύμα, στα έθιμά, τις παραδόσεις και το ήθος των προγόνων τους. «Σάς προτρέπουμε όλους», επεσήμανε, «να συνεχίσετε τον καλό αγώνα για τη διαφύλαξη της παρακαταθήκης της Ρωμηοσύνης, της πίστεως, της γλώσσας, του ήθους και της θύμησης της Ίμβρου». Παράλληλα, προέτρεψε τους συμπατριώτες του να παραμείνουν κοντά στην Εκκλησία, «την πνευματική μητέρα και τροφό του Γένους μας», ενώ ομίλησε μετ’ επαίνων για τον Ποιμενάρχη τους, τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο. «Ξέρω ότι τον αγαπήσατε με την καρδιά σας, διότι πρώτος εκείνος σας αγάπησε», σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Τέλος, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη βαθειά συγκίνησή του που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί για δεύτερη φορά, μετά από 28 χρόνια, την Αγία Ευφημία του Σύδνεϋ, όσο και να ξανασμίξει με τους συμπατριώτες του που ζουν σε αυτό τον μακρινό τόπο. Κατέκλεισε δε τον λόγο του με την παρότρυνση – πρόσκληση: «Να έρχεστε στο Φανάρι, όταν σας δίδεται η ευκαιρία, και να επιστρέφετε στην Ίμβρο μας, διότι με την παρουσία σας δηλώνετε έμπρακτα ότι δεν την ξεχνάτε. Να έρχεστε και να παρακινείτε και τα παιδιά σας να έρχονται, για να συνδέονται με τον τόπο της καταγωγής τους». Κατόπιν, παραχώρησε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και στον καταγόμενο εκ της νήσου κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους και Διευθυντή του Α´ Πατριαρχικού Γραφείου, ενώ παρουσίασε στους παρισταμένους τον επίσης γόνο της Ίμβρου, κ. Θεμιστοκλή Καρανικόλα, υπάλληλο του Πατριαρχείου. 

Πέραν των προαναφερθέντων προσώπων, στο Δείπνο παρεκάθησαν τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος και Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος, Κωδικογραφεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η Οσιωτ. Μοναχή Ιακώβη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ο Εντιμολ. Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, καθώς επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης. 

Διαβάστε ακόμα