Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Χρίστου Κυριακοπούλου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, και του κ. Δημητρίου Κυριακοπούλου, Καθηγητού Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής, με τίτλο «Ηρωικά Τραγούδια της Πελοποννήσου». Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο Πνευματικό, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Δήμου Μεταμορφώσης.
Πρόκειται για μνημειώδες έργο, ένα έργο ζωής, το οποίο υπερβαίνει τις 500 σελίδες. Αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και περιέχει άσματα από τον
ηρωικό Μοριά με μουσική καταγραφή, βυζαντινή και ευρωπαϊκή, κείμενα, σχόλια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Την παρουσίαση του τόμου ανέλαβε ο Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Νικόλαος Καλοσπύρος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο παράδοξο φαινόμενο της απουσίας ειδικών επιστημονικών εκδόσεων και μελετών για τη 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας (2021) και τόνισε τη σημαδιακή κυκλοφορία του παρουσιαζόμενου τόμου ως ορόσημου μνήμης, συνείδησης και ιστορίας. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το εν λόγω πόνημα μία αληθινή κιβωτό μουσικής παράδοσης, όπου τόσο η λαϊκή κοσμική μουσική, όσο και η ιεροψαλτική τέχνη συνδυάστηκαν με τη διάθεση ελευθερίας ενός ολόκληρου λαού, για να καταστούν κτήμα εσαεί των νεωτέρων γενεών.
Ο ομιλητής εξήρε τον κόπο και τη μουσική εμβρίθεια των δύο συγγραφέων και παρατήρησε ότι πρόκειται για έργο πνοής και επιστημοσύνης που θα λειτουργήσει ως πρότυπο για όλους όσοι
ενδιαφέρονται για την καταγραφή της δημοτικής ηρωικής ποίησης από αυθεντικούς τραγουδιστές, εφοδιασμένο με ιστορικά σχόλια και έγχρωμες εικόνες, που το καθιστούν μοναδικό και αριστουργηματικό. Τέλος, ευχήθηκε ο παρών τόμος να διαβαστεί όπως του αξίζει: από τον κόσμο του Μοριά, τους φιλομούσους και τους μαθητές των ωδείων και των εκκλησιαστικών σχολών, για να συνειδητοποιήσουν πώς η ελευθερία έγινε τραγούδι, ρυθμός, ποίηση και πνευματική παράδοση που ενώνει το παρελθόν με το σήμερα και γονιμοποιεί το αύριο.
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι δύο συγγραφείς, οι οποίοι ομίλησαν για το έργο τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τα κίνητρα της συγγραφής του και ανέλυσαν την όλη διαδικασία της καταγραφής και της επιμέλειας των ηρωικών ασμάτων του Μοριά.
Την παρουσίαση πλαισίωσε χορωδιακή εκτέλεση επιλεγμένων ασμάτων του τόμου με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, προσφέροντας στους παρευρισκομένους έναν ευχάριστο επίλογο της εκδήλωσης με την απόδοση ζωντανά ηρωικών τραγουδιών της Πελοποννήσου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου, το οποίο
και χαρακτήρισε ως διδακτορική διατριβή, επισημαίνοντας ότι καλύπτει ένα κενό που υπήρχε στη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών τραγουδιών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι με πρωτοβουλία της Μητροπόλεως το έργο τούτο θα διαδοθεί, ώστε να συμβάλει ουσιαστικώς στην διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν τον τόμο από εκπροσώπους του εκδοτικού οίκου.





