Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου
Ξεκίνησαν με κάθε επισημότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις με την ονομασία “ΤΑΞΙΑΡΧΕΙΑ 2024” στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Παλαιός) Περιστερίου. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Παναγίας Θεομάνας από τη Νέα Κίο Αργολίδας, έξω από το Ναό του πολιούχου της πόλεως Αγίου Αντωνίου.
Το ιερό εικόνισμα μετέφερε ομάδα προσκυνητών από την Νέα Κίο με επικεφαλής τον εφημέριο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Δημοσθένη Γάτσιο και τον υιό του π. Ηλία Γάτσιο. Στην συνέχεια εν πομπή μεταφέρθηκε στο Ναό του Παλαιού Ταξιάρχη όπου τελέστηκε δέηση ενώ o Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Περιστερίου, Πανοσ. Αρχιμ. Κωνσταντίνος Σκαρτούλης, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου καλωσόρισε τους πατέρες από την ενορία της Θεομάνας Οδηγητρίας Νέας Κίου, μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη κ. Γρηγορίου ενώ ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο για την άδεια μεταφοράς του ιερού εικονίσματος ,το οποίο εξέρχεται για πρώτη φορά από το Ναό της Παναγίας.
Από την πλευρά του ο π. Δημοσθένης ευχαρίστησε για την υποδοχή και την αγάπη των ιερέων της Μητροπόλεως Περιστερίου και ευχήθηκε η Παναγία να ευλογεί και να προστατεύει όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας και να ενδυναμώνει τους πιστούς σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
Αύριο το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γρηγορίου.
Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152 μ.Χ. όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της από ειδικό.
Το 1262 μ.Χ. ένας μοναχός, ονομαζόμενος Νικαεύς, την μετέφερε στην παλαιά Κίο. Τότε οι Κιανοί έχτισαν την εκκλησία της Θεομάνας η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά ενώ η εικόνα βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, άθικτη. Αργότερα, στεγάσθηκε σε παρεκκλήσι που χτίστηκε στο χώρο που ήταν άλλοτε ο ναός της.
Την εικόνα αυτή διέσωσε από την καταστροφή του 1922 μ.Χ. η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε. Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η Θεομάνα η θαυματουργή βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν τον Δεκέμβριο του 1933 μ.Χ. στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής. Επιτροπή των κατοίκων με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Νίκανδρο παρέλαβαν την εικόνα από το σιδηροδρομικό σταθμό του Άργους και την μετέφεραν στη Νέα Κίο όπου την υποδέχτηκαν γονατιστοί, με ψαλμωδίες και δάκρυα. Στεγάσθηκε προσωρινά στην εκκλησία της κωμόπολης και αργότερα, ο Κιώτης εφοπλιστής Απόστολος Πεζάς έκτισε καλλιμάρμαρη εκκλησία όπου η Θεομάνα στεγάσθηκε μόνιμα και έκτοτε πλήθος πιστών συρρέει στη χάρη της.
Το Ιερό Eικόνισμα θα παραμείνει στο Νάο μέχρι το Σάββατο 9 Νοεμβρίου προς αγιασμό των πιστών και καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμα.