Του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Κοινωνιολόγου
Την είσοδο του Κυρίου στην Ιεριχώ θα μας θυμίσει το αυριανό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Ήρθε στον κόσμο και μας ανταμώνει σε κάθε γωνιά του τόπου του, σε κάθε γειτονιά της γης. Στα πιο απίθανα μέρη συναντάτε το βλέμμα Του με τους πιο τρομερούς τύπους.
Πάνω στο δένδρο ανέβηκε ο Ζακχαίος για να δει στον περαστικό Χριστό, που έγινε ο μόνιμος κάτοικος της καρδιάς του και ο νόμιμος συνοδοιπόρος της ζωής του. Μπορεί να είχε οικονομική επιφάνεια ως τελώνης (εισπράκτορας φόρων), δεν είχε όμως ανάστημα, ήταν κοντός. Υπάρχουν χαρίσματα που δεν εξαγοράζονται και κατορθώματα που δεν ανταμείβονται.
Στα μάτια της «έντιμης» Ευρώπης φαινόμαστε μικροί ως κράτος και φερόμαστε ως απατεώνες οι πολίτες του. Προκειμένου να αναστρέψουμε την κατάσταση και να διορθώσουμε την εντύπωση πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σημαντικές για το καλό μας και χρήσιμες για το μέλλον μας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ζυγίζαμε τη ζωή μας όχι με τις δυνατότητες μας, αλλά με τις κατακτήσεις των άλλων. Έτσι ενώ έχουμε σπίτια και αυτοκίνητα νέα και άνετα, έχουμε όμως και δυσβάστακτα χρέη. Αδικήσαμε τον εαυτό μας, καταπατήσαμε την ηρεμία του και υπερβάλαμε στις απαιτήσεις, στις χρεώσεις, στις απολαύσεις. Όλα συνιστούν κρίση σχέσης με τον εαυτό μας, με τ΄ αγαθά, με τους άλλους και κυρίως με τον Θεό.
Πρέπει όμως να βρούμε σημεία συνάντησης με την πραγματικότητα και με του Χριστού την παρουσία και τη διδαχή. Ένας λαός σωστός δεν βιοπορίζεται με δανεικά, ούτε και ζει με τις αναμνήσεις. Τα πρώτα πρέπει να ξεχάσει και οι δεύτερες πρέπει να γίνουν οι εμπνεύσεις∙ αφού περικλείουν παρελθόν, αυτό που φιλοξενεί αγώνες και θυσίες. Οφείλει η χώρα μας να βρει τον προσανατολισμό της, να αναζητήσει την γνήσια ταυτότητά της και να αξιοποιήσει την ιστορία της. Να μάθουμε ως άτομα και ως κοινότητα να ζούμε μ΄ αυτά που παράγουμε και χρειαζόμαστε και να εισάγουμε μόνο αυτά που έχουμε ανάγκη άμεση και ζωτική. Α
ς βρούμε επιτέλους ξανά το δένδρο της ιστορίας, να ανέβουμε στα κλαδιά του και να αναζητήσουμε τον Χριστό. Όταν Του παραδεχθούμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια το αμαρτωλό παρελθόν μας, θα μας βεβαιώσει Εκείνος (όπως τον Ζακχαίο) ότι θα έχει σωθεί το σπίτι μας και η Ελλάδα μας.