Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου

Πεδίο Άρεως Ι Δημήτρης Μανώλαρος

Με λαμπρότητα συνεχίζονται οι εορτασμοί για τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό στο Πεδίο του Άρεως.

Στο Ναό φιλοξενείται τεμάχιο Ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου από την Ιερά Μονή Προυσσού, μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Στον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τους εφημέριους του Ναού και ιερείς όμορων ενοριών.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο λέγοντας μεταξύ άλλων “με τον βίο και το μαρτύριό του μάς αποκαλύπτει την μεγάλη αλήθεια. Ότι μέχρι να σταθεί ο σταυρός του Χριστού στον Γολγοθά, ο θάνατος ήταν φοβερός για τους ανθρώπους. Όταν όμως εστήθει, ο Χριστός νέκρωσε τον θάνατο μας με τον δικό του θάνατο, τότε ο άνθρωπος έγινε φοβερός για τον θάνατο. Με αυτή την πίστη, αυτή την ελπίδα και τη χαρά προσήλθε ο Άγιος στο μαρτύριο. Όταν του ζητούν να αρνηθεί τη Ζωή, εκείνος δεν Την αρνείται και προτιμά να Ζήσει παρά να επιζήσει βιολογικά. Προτιμά να ζήσει αιώνια και γι’ αυτό δεν αρνείται τη Ζωή που είναι ο Χριστός.”

Προ της απολύσεως, κλήρος και λαός λιτάνευσαν την Ιερά Εικόνα και τα Λείψανα στους δρόμους των Αθηνών, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη λιτανεία παρευρέθηκαν ο τέως υπουργός Άγγελος Συρίγος, η κ. Ρούλα Μακρή από την Περιφέρεια Αττικής και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων Γεώργιος Αποστολόπουλος.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους της περιοχής Πολυγώνου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του πάρκου του Πεδίου του Άρεως και είναι τρίκλιτος σταυροειδής με τρούλο. Κτίστηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες και θεμελιώθηκε το 1929 από τον Αρχιμανδρίτη π. Παναγιώτη Βερζυγιάννη.

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία του είναι το 1955, όταν φιλοτεχνείται μεγάλο του μέρος από τον ευσεβή αγιογράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου και τους συνεργάτες του, Σπυρίδωνα Παπανικολάου και Νικόλαο Ιωάννου.


Το 1958 ολοκληρώνεται η ριζική ανακαίνιση και ο εξωραϊσμός του ναού με μεγάλο ευεργέτη τον εφοπλιστή κ. Αδαμάντιο Χατζηπατέρα, ο οποίος χρηματοδότησε πολλές αγιογραφίες, έργα του αγιογράφου Αρτέμη, αλλά και έργα του Κόντογλου (όπως ο Παντοκράτορας του τρούλου, το τέμπλο του Ιερού, το τόξο του θόλου, τα μαρτύρια του Αγίου Χαραλάμπους κ.α.)

Στη συνέχεια υπέστη ζημιές από το σεισμό του 1999 και από την υγρασία με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα ο ναός αποτελεί διατηρητέο μνημείο και ο εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κοντορούδας μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο προσπαθούν να διασώσουν για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε ακόμα