5ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 5ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας με θέμα «Οι Χριστιανοί της Συρίας. Εξελίξεις και Προοπτικές» (Αθήνα, 7 Μαΐου 2025) που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου (Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ισίδωρος Κάτσος), του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (Γενική Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κα. Μάιρα Μυρογιάννη), του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη (Αρχιμανδρίτης κ. Meletius Shattahi), του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ (Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος), του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεωργίου (κ. Χρήστος Ιακώβου) ανέδειξαν την σημασία της Θρησκευτικής Διπλωματίας ανά τον κόσμο και ειδικότερα σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων όπως η Συρία.

Οι παρεμβαίνοντες ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, κληρικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι προσέγγισαν το θέμα και τις προεκτάσεις των προκλήσεων, εμβαθύνοντας στην πολιτική διάσταση των συγκρούσεων, αναγνωρίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει η Διπλωματία των Θρησκειών στην άμβλυνση των ακροτήτων, στην προσέγγιση των κρατών, στην ανοχή και στην προοπτική καταλαγής και σεβασμού στην διαφορετικότητα. Τόνισαν την κοινή αφετηρία της Κλασικής Διπλωματίας και της Διπλωματίας των Θρησκειών για την επικοινωνία των κυβερνήσεων προκειμένου ο κόσμος να επανέλθει σε κανονικότητα που θα εξασφαλίζει τα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και προοπτικές αλληλεγγύης για σταθερότερη διεθνή κοινότητα.

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας στα συμπεράσματά των εργασιών του συγκρατεί ως προτεραιότητα την ανάγκη άμεσης Ανθρωπιστική Βοήθειας προς τους Ορθοδόξους, τους Χριστιανούς της Συρίας,  αλλά και ολόκληρο τον συριακό πληθυσμό. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η απαίτηση για επισταμένη παρακολούθηση από την Κοινωνία των Πολιτών στις μεταρρυθμίσεις, συνταγματικές και νομικές, που αποφασίζει το νέο συριακό καθεστώς ώστε να εξασφαλίζονται ισότιμα τα δικαιώματα όλων των πολιτών της χώρας, ασχέτως της θρησκευτικής πίστης κάθε Σύρου πολίτη, διότι όλοι απαρτίζουν τον πληθυσμό της χώρας και οι Χριστιανοί δεν αποτελούν θρησκευτική μειονότητα αλλά γηγενή πληθυσμό.

Από τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Αρχιμανδρίτη κ. Meletius Shattahi, επισημάνθηκε ότι οι Σύροι είναι πολίτες «ενός κράτους», ορισμένοι με διαφορετική θρησκεία, και συνεπώς κανείς δεν αποζητά μέσα στην χώρα του μεταχείριση μειονοτικής φροντίδας. Την άποψη των ισότιμων πολιτών έναντι του συντάγματος της χώρας συμμερίσθηκε στην παρέμβασή του και ο Firas al Rashidi, Επιτετραμμένος της Συριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η ομιλία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  μπορούν να βρεθούν αντιστοίχως ΕΔΩ https://fainst.eu/wp-content/uploads/2025/05/Ομιλία-εκπροσώπου-ΑΘΠ-Οικουμενικού-Πατριάρχου-Βαρθολομαίου.pdf και ΕΔΩ https://fainst.eu/wp-content/uploads/2025/05/Χαιρετισμός-Μακαριωτάτου-Αρχιεπισκόπου-Ιερωνύμου-Β.pdf

Επίσης, η μαγνητοσκόπηση ολόκληρου στου 5ου Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, ΕΔΩ:https://www.youtube.com/watch?v=olRO8bZZ4rU&t=3152s

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς του Συνεδρίου, το Group Trimmatis, την peoplecert, την Global Visa Center World, τη NOVUS Nassiakos.


Οι χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, με το Πρώτο Πρόγραμμα, την Φωνή της Ελλάδος και την ERT World, μαζί με το περιοδικό Policy Journal και την εταιρεία seeders.

Διαβάστε ακόμα