Με δέκα ψήφους υπέρ και έξι εναντίον ο Μητροπολίτης Τυχικός κηρύχθηκε έκπτωτος από το θρόνο της Μητροπόλεως Πάφου, κυρίως με την κατηγορία της αποτείχισης.
Σημειώνεται, ότι ο ίδιος ο Τυχικός, ως κατηγορούμενος, δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Υπέρ του κ. Τυχικού ψήφισαν ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος καθώς και η Ομάδα του Μητροπολίτη Λεμεσού η οποία αποτελείται από τον ίδιο, τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, τον Επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο και τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο.
Εναντίον του Τυχικού και υπέρ της πρότασης του Αρχιεπισκόπου για έκπτωση τάχθηκαν ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Μητροπολίτης Τριμιθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.
Σημειώνεται, πως αν και επικρατούσε η εντύπωση πως η όποια ποινή έπρεπε να επιβληθεί μέσω του άρθρου 14 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, τελικά η ποινή επεβλήθη με πλειοψηφία επειδή, όπως μας ελέχθη, η Σύνοδος συνήλθε ως Δικαστήριο το οποίο εξέτασε απευθείας τις κατηγορίες κατά του κ. Τυχικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, γνώση των προθέσεων του Αρχιεπισκόπου είχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος φέρεται να άναψε το πράσινο φως και αυτό επειδή ανάμεσα στις κατηγορίες περιλαμβανόταν και αυτή της «αποτείχισης». Τυχόν έγκριση ή και ενημέρωση του Πατριάρχη, προφανώς στερεί τον κ. Τυχικό από οποιαδήποτε διαβήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τυχικός απολογήθηκε στην Ιερά Σύνοδο και υποσχέθηκε να αλλάξει συμπεριφορά, πλην όμως, ήταν πλέον αργά. Αφού μετά από τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις που είχε από τον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε επιδείξει σύνεση και είχαν δρομολογηθεί οι αποφάσεις.
Πάντως, ο κ. Τυχικός παραμένει μέλος της Ιεράς Συνόδου και επίσκοπος αλλά έχασε οριστικά το τρένο να επανέλθει στο θρόνο του αλλά και να διεκδικήσει μελλοντικά το αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Τι είναι η αποτείχιση
Τι είναι όμως η αποτείχιση η οποία «έφαγε» τον κ. Τυχικό;
Η αποτείχιση θεωρείται ακραία συμπεριφορά και οι αποτειχιστές φέρονται να βλέπουν παντού αιρετικούς, θεωρώντας τους εαυτούς τους σαν φρουρούς της πίστης εναντίον των παρεκτροπών της πίστεως.
Για την αποτείχιση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Αποτείχιση «είναι το τείχος που σηκώνει ο πιστός ώστε να περιφρουρήσει την Ορθόδοξη Πίστη και να προφυλαχθεί ο ίδιος από την πλάνη των αιρετικών παραμένοντας μέσα στην διαχρονική αποστολική Εκκλησία και ταυτόχρονα το μέσο πίεσης που χρησιμοποιεί ώστε να δρομολογηθεί σύνοδος που θα καταδικάσει τους αιρετικούς. Η αποτείχιση επιτελείται δια της διακοπής μνημονεύσεως του αιρετικού επισκόπου (δεν είναι δυνατόν ο αιρετικός επίσκοπος να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας) και της διακοπής κάθε εκκλησιαστικής κοινωνίας και επικοινωνίας μαζί του».
Βεβαίως, αυτά είναι πολύ γενικά και προφανώς και κάπως δυσνόητα για τους μη μυημένους, αλλά οδήγησαν στην έκπτωση του κ. Τυχικού, ο οποίος έχασε και τον θρόνο της Πάφου και την τοποτηρητεία του θρόνου.
Πέραν της αποτείχισης, τον Τυχικό έκαψαν και ομιλίες ή και κείμενα στενών συνεργατών του (για το ίδιο θέμα) τους οποίους προφανώς, θεωρήθηκε από την πλειοψηφία, πως αν δεν τους ενεθάρρυνε κιόλας, τουλάχιστον τους ανέχθηκε.
Υπάρχει, εξάλλου, και η περίπτωση ιερωμένου της Μητροπόλεως Πάφου, ο οποίες φέρεται να εστάλη στη Θεσσαλονίκη αλλά αντί να μνημονεύει τον οικείο Επίσκοπο, μνημόνευε τον Μητροπολίτη Τυχικό, κάτι το οποίο θεωρείται μεγάλο ατόπημα στους κόλπους της Εκκλησίας.
Μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ο γραμματέας του Σώματος κ. Γεώργιος Χριστοδούλου ανέγνωσε λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου και αφού εξέτασε τις καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, αποφάσισε όπως ο εν λόγω αρχιερέας παραμείνει επίσκοπος της Εκκλησίας Κύπρου και μέλος της Ιεράς Συνόδου.
Τίθεται στη διάθεση της εκκλησίας που θα τον αξιοποιήσει, θα του δοθεί τίτλος και θέση από την Ιερά Σύνοδο.
Από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητού του μητροπολιτικού θρόνου Πάφου».
philenews.com