Επίδοση Πρόσκλησης στον ΠτΔ για το Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Περιοδικού «Θεολογία»

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Την επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του επιστημονικού περιοδικού Θεολογία, επέδωσε σήμερα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας. Ο Μακαριώτατος ανέπτυξε στον Πρόεδρο τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου για το Συνέδριο υπογραμμίζοντας την ανάδειξη της κοινής ορθόδοξης παράδοσης των Βαλκανικών χωρών. 

Το Β’ Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από 29 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου ε.ε., στη Θεσσαλονίκη, έχει ως γενικό θέμα: «Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία: Η συμβολή του στα Θεολογικά Γράμματα και η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στην Ψηφιακή Εποχή».

Το Β’ Συνέδριο -το οποίο διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών (1923-2023) από την ίδρυση και συνεχή κυκλοφορία του Περιοδικού- διαρθρώνεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορά την ιστορία του περιοδικού Θεολογία μέχρι σήμερα (ίδρυση, συνεργάτες, θεματικές περιοχές, εξέλιξη και προοπτικές κ.λπ.) και την αποτίμηση της εν γένει προσφοράς του, ενώ ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά το θέμα: «Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας στην Ψηφιακή εποχή». Με βάση το σκεπτικό αναζητείται η διερεύνηση του πνεύματος της τεχνολογίας πέρα από την καλή και κακή χρήση των εργαλείων. Τίθεται ως θέμα κατά πόσο η νέα ψηφιακή πραγματικότητα και οι εφαρμογές της – ανεξαρτήτως της καλής ή κακής χρήσεως – επηρεάζουν τη φύση, την ουσία και την αποστολή της Εκκλησίας και της θεολογίας της· με ποιον τρόπο, σε ποιους τομείς (λειτουργική, ανθρωπολογία, ποιμαντική, ιεραποστολή κ.λπ.) και εν γένει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε, επίσης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα Πρακτικά του Α΄ Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου -σε μία ειδική δερματόδετη έκδοση-, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2023, με θέμα «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», εκφράζοντας έτσι, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή του.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης – Θεόδωρος Μανωλόπουλος

Διαβάστε ακόμα