Παρουσία της Υπουργού Παιδείας η λήξη των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Για ακόμα μία φορά τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πρωτοτύπησαν και παρουσίασαν μία εξαιρετικής ποιότητος εκδήλωση με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Με τίτλο «Κάτω στον Πειραιά», τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της τοπικής μας Εκκλησίας κατάφεραν να ψυχαγωγήσουν, αλλά και να συγκινήσουν τους παρευρισκομένους  στο Βεάκειο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στον Πειραιά, με τα γέλια και τις χαρές, αλλά και τις δυσκολίες των προγώνων μας που βρήκαν καταφύγιο στον Πειραιά κατά τη διάρκεια των ετών.

Νωρίτερα, γυμναστικές επιδείξεις, παρουσίασαν στον κόσμο που κατέκλισε το Βεάκειο Θέατρο, τα μέλη του μετασχολικού τμήματος της ρυθμικής, ενώ δεν παρέλειψαν να παρουσιάσουν το πλούσιο πρόγραμμα του SUMMER CAMP που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων της Μητροπόλεως Πειραιώς και θα περιλαμβάνουν άφθονο παιχνίδι, πλούσιο φαγητό και πολλές Εκπλήξεις.

Ξεχωριστή τιμή αποτέλεσε η παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη,  η οποία βρέθηκε κοντά στα παιδιά για να τα καμαρώσει και να τα χειροκροτήσει.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε με θερμά λόγια την κα Υπουργό για την παρουσία της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η στιγμή είναι μια αποθέωση του εκπαιδευτικού μας έργου, διότι έχουμε μαζί μας την καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργό, η οποία διακρίνεται για την υπεροχική της σκέψη, για την ευγένειά της, για την πολύ της αγάπη στην νέα γενιά, και για αυτό ακριβώς επελέγη από τον εξοχότατο Πρωθυπουργό για αυτό το πολυεύθυνο έργο της παιδείας». Σημειώνοντας ότι «το Ίδρυμά μας» «είναι μια προσπάθεια μεταλαμπαδεύσεως των ζωπύρων του γένους στη διάδοχη γενιά», υπογράμμισε πως «το μεγαλείο της προσφοράς έρχεται σήμερα η Ελληνική Πολιτεία, με την εξοχωτάτη κυρία Υπουργό» «να το δικαιώσει και να δώσει σε εμάς μια δύναμη να συνεχίσουμε. Την ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την πολύ της αγάπη, για την μέριμνά της για τον πιο σημαντικό τομέα στην πατρίδα μας που είναι η διαμόρφωση αληθινών ανθρώπων, γεμάτων από φως Χριστού, αλλά και φως Ελλάδας. Ευχόμεθα να έχει πάντοτε δύναμη στο έργο της. Την ευχαριστούμε, και την ευγνωμονούμε».

«Να ξέρετε ότι τα εκπαιδευτήριά μας εμπνέονται από την αλήθεια του πανανθρώπινου ιδεώδους της δικαιοσύνης και της ελευθερίας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι «πάντοτε η σκέπη του Χριστού ακριβώς αυτό εμπνέει και οδηγεί και θέλει να καταρτήσει: όχι υποτεταγμένα πρόσωπα, αλλά ελεύθερα, ακηδεμόνευτα που να έχουν όμως μέσα τους δικαιοσύνη και αλήθεια».

Ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε μία εικόνα της προστάτιδός της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, ενώ μαζί με το Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη της πρόσφεραν ένα ενθύμιο από την παρουσία της στη γιορτή λήξης των Εκπαιδευτηρίων μας.

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, εκφράζοντας λόγια ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο, σημείωσε ότι «στον Πειραιά το εκπαιδευτικό έργο το οποίο επιτελείται έχει μεγάλη ποιότητα, υψηλό επίπεδο ευθύνης, αλλά και ένα ξεχωριστό στοιχείο».


«Τα εκπαιδευτήρια, στα οποία έχω την τιμή σήμερα να βρίσκομαι» «είναι ένα παράδειγμα λειτουργίας και για τα υπόλοιπα σχολεία», επεσήμανε η κα Ζαχαράκη και συνέχισε λέγοντας πως το ξεχωριστό έργο που επιτελούν τα Εκπαιδευτήριά μας «μπορεί να κοιτάει πίσω στην παράδοση, δεν το κάνει όμως με έναν τρόπο ο οποίος κρατά τα παιδιά στο παρελθόν. Τα κάνει να τιμούν το παρελθόν, να πατούν στέρεα στο παρόν και να σκέφτονται ένα μέλλον το οποίο του δίνει ένα πολύ φωτεινό βάδισμα και ένα πολύ σίγουρο βάδισμα».

Τέλος, ευχήθηκε στα παιδιά «ένα μέλλον το οποίο θα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που  είπε ο Σεβασμιώτατος: την ελευθερία, τη δύναμη, την ενδυνάμωση και τις αρχές, που δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν χαθεί τις μέρες μας»

«Εγώ ως εκπαιδευτικός δεν μπορώ παρά να τιμήσω και να προσκυνήσω μπροστά στο έργο το οποίο γίνεται στα εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως Πειραιώς», είπε, ευχόμενη «Καλό καλοκαίρι».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κα Υπουργός χαιρέτισε και συνεχάρη ένα προς ένα όλους τους μαθητές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή του Βεακείου Θεάτρου.

Παρούσα και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαλίδου, η οποία χειροκρότησε θερμά τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων μας επί σκηνής, συγχαίροντας και εκείνη με τη σειρά της τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τους συνεργάτες του για αυτό το σπουδαίο έργο. Θυμίζουμε ότι στην αρμοδιότητα της κας Μιχαηλίδου υπάγονται οι Παιδικοί Σταθμοί και οι Κατασκηνώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της εκδήλωσης στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου βρέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με τη σύζυγό του Βάλια, οι οποίοι χειροκρότησαν το αφιέρωμα των μαθητών στην πόλη του Πειραιά.

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αχελώου κ. Νήφωνα και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Παναγιώτου, εμφανώς συγκινημένος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Για τον Επίσκοπο, η δόξα και το πλήρωμα της χαράς του είναι τα παιδιά του». «Σήμερα ακριβώς αυτό, Δόξα τω Θεώ, ζήσαμε και χαρήκαμε. Τα παιδιά μας, στέφανος του έργου μας και της ζωής μας».

Αναφερόμενος στους σκοπούς που εξυπηρετεί το Ίδρυμα Προστασίας Νεότητος «Άγιος Πολύκαρπος – Άγιος Γεώργιος», εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους «τους συντελεστές της θαυμάσιας εκδήλωσης που είναι τόσο δυναμική και που εκφράζει το μεγαλείο και το ήθος των ανθρώπων μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους στο έργο της Εκκλησίας συγχαίροντας τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι εργάζονται για να έχουν τα παιδιά μέσα τους «Χριστό και Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος επέδωσε και τα απολυτήριά τους, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και φέτος τα παιδιά μας θα ανοίξουν τις πύλες των πανεπιστημιακών και άλλων σχολών με επιτυχία.

Στη συνέχεια, καλώντας στη σκηνή τον ιστοριοδίφη Στέφανο Μίλεση, ο οποίος έγραψε με εύστοχο και έξυπνο τρόπο τα κείμενα της ιστορικής αναδρομής και του αφιερώματος των παιδιών στον Πειραιά, του πρόσφερε ως Ευλογία μία εικόνα, ευχαριστώντας τον θερμά για την πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή του.

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχελώου κ. Νήφων, Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τόνισε πως «σήμερα, εδώ από το Βεάκειο Θέατρο, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία μας. Ένα μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα, γιατί υπάρχουν αυτά εδώ τα παιδιά που ζουν και αναπνέουν μέσα στην Εκκλησία. Υπάρχει ελπίδα γιατί υπάρχουν αυτοί οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία και οι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων της Μητροπόλεώς μας που πραγματικά καταθέτουν την ψυχή τους, ώστε τα παιδιά να μορφώσουν μέσα στην καρδιά τους, αγάπη για το Χριστό και αγάπη για την πατρίδα μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Ιδρύματος Ιωάννα Κονίδη, την Κυριακή Κούβαρη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων και Γυμνασιάρχη, τον Γιώργο Τσοχατζή, Διευθυντή του Λυκείου, τον Γιάννη Γρηγοράκη, Διευθυντή του Δημοτικού, την Γιώτα Τιλκερίδου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, την Μαρία Στεργίου, Διοικητική Διευθύντρια, τον Δημήτρη Πετρούνια, ψυχολόγο, συντονιστή του Εκπαιδευτικού έργου όλων των βαθμίδων.

Ιδιαίτερες και καρδιακές ευχαριστίες εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος στον Δημήτρη Αλφιέρη, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου του Γραφείου, του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και εκπρόσωπο της Μητροπόλεως στα Εκπαιδευτήρια για την ιδέα του όλου αφιερώματος στον Πειραιά, η οποία υλοποιήθηκε υπό την επιμέλεια του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Βουρλάκου, πνευματικού των Εκπαιδευτηρίων μας και της Ευαγγελίας Κονταξή, Γενικής Διευθύντριας του Γηροκομείου Πειραιώς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, για μία ακόμη χρονιά, ο εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΛΦΑ και Mediterranean College Δημήτρης Σαρρής, Διευθυντής Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΛΦΑ πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο για τους μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας δύο (2) υποτροφίες για τα ΙΕΚ ΑΛΦΑ και μία (1) υποτροφία για το Mediterranean College.

Επίσης, ο Πειραϊκός Φαρμακευτικός Σύνδεσμος (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.) πρόσφερε έναν απινιδωτή στα Εκπαιδευτήριά μας.

Στην εκδήλωση, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσίασαν η Θεοδώρα Αλφιέρη και ο Γιώργος Γιαννακός και το δεύτερο η Θεοδώρα Αλφιέρη και ο Κώστας Δαντίλης, μεταξύ άλλων, παρέστησαν: Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Πειραιά Νίκος Βλαχάκος, ο Εισαγγελέας Εφετών Ποιμενίδης ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Τρύφωνα Κοντιζά, Αρχιπλοίαρχος Ηλίας Νασκουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ανδριάνα Ζαρακέλη, Γρηγόρης Καψοκόλης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννης Χατζηαλέξης και Αντώνης Μόραντζης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανυσιώτης, ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Αχριάνης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» Σαράντος Ευσταθόπουλος, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Σταυρούλα Μέντη, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσιος Αναστασόπουλος, η Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν» Αγγελική Κουζούμη και η υπεύθυνη εθιμοτυπίας και δημοσίων σχέσεων του Δήμου Πειραιά Ουρανία Μιχαλόλια.

Μικροί και μεγάλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Βεάκειο Θέατρο τις 26 Σεπτεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Φιλανθρωπική Συναυλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με τον τραγουδιστή Θεοδωρή Φέρρη.

Ακολουθούν σχετικά video.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Ακολουθούν video με ολόκληρη την Εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων καθώς και αποσπάσματα από την εκδήλωση.

Διαβάστε ακόμα