Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2025 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους Πιστούς, επισφράγισε, όπως κατ’ έτος, την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί ενάμισι χρόνο ο Πολιούχος τους Απόστολος.
Μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την Αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την Τοπική Εκκλησιαστική Παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία, του Αρχιθύτου αυτής απουσιάζοντος για λόγους υγείας, σε μια τρόπον τινά «αναπαράσταση» της ιστορικά αποδεδειγμένης ιεραποστολικής παρουσίας Του, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.
Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, ως και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου
Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα προστάτη, και Πολιούχο Κορίνθου και Πνευματικό Πατέρα, όχι μόνο των Κορινθίων αλλά και του Κόσμου ολόκληρου, Απόστολο των Εθνών Παύλο. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει τον Απόστολο Παύλο ως «οικουμενική καρδιά», περιγράφοντας το πλάτος και την ευρυχωρία της καρδιάς Του, αφού εντός της χωράνε όλοι οι άνθρωποι. Ο Θείος Απόστολος εμφορούμενος από ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, Τον αγάπησε «ἐξ ὅλης τῆς καρδίας του καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς του καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας του καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος του» (παβλ. Μαρκ. ιβ’,30). Τόσο πολύ αγάπησε τον Χριστό, ώστε το θέλημά Του να ταυτίζεται με το θέλημα του Χριστού διακηρύσσοντας το˙ «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός» (Γαλ. β’, 20). Υπακούοντας στην αποστολή, που του εμπιστεύτηκε ο Χριστός, δηλαδή, να διαδώσει το Ευαγγέλιό Του, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και κήρυξε Ιησού Χριστό Σταυρωθέντα και Αναστάντα εκ νεκρών. Η υμνολογία τον χαρακτηρίζει «ήλιο» επιβεβαιώνοντας αυτό που η Αγία Γραφή λέει, ότι «οι δίκαιοι εκλάμψουσι ως φωστήρες»! Δεν φταίει το φως και η αλήθεια, δεν φταίει ο Χριστός, που στις ημέρες μας περισσεύει το σκοτάδι, αλλά εμείς διότι έχουμε «κλειδαμπαρωθεί» μέσα στην εγωιστική μας ύπαρξη έχοντας κλείσει τα «παντζούρια» της καρδιάς μας και «στενεύοντας» την ζούμε μέσα σε ένα αφόρητο σκοτάδι. Το Φως όμως υπάρχει, αρκεί να ανοίξουμε την καρδιά μας και να του επιτρέψουμε να κατοικήσει μέσα μας και να μας καταστήσει κι εμάς φώτα του κόσμου!
Ολοκληρώνοντας ο άγιος Χαλκίδος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του αδελφού του και συνδεδεμένου από την νεότητα τους Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος τίμησε και τιμά αξιοχρέως, αξιομιμήτως και αξιεπαίνως τον Απόστολο Παύλο. Είναι αλήθεια ότι αυτόν τον τελευταίο χρόνο της δοκιμασίας του, δίδει έναν άλλο τρόπο ποιμαντικής προσφοράς, διδάσκει με την σιωπή, την υπομονή, την καρτερία και την ελπίδα στον Θεό. Δυναμώνεται από την προσευχή και είναι βέβαιο ότι σε αυτή την κατεύθυνση τον έχει οδηγήσει ο Απόστολος Παύλος, ο Οποίος έλεγε: «χαίρω ἐν τοῖς παθήμασί μου» (Κολ. α’,24), τρεις δε φορές παρακάλεσε τον Κύριο να τον απαλλάξει από τον «σκόλοπα» και ο Θεός του απάντησε «ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται» (Β’ Κορ, ιβ’, 9). Ας ευχηθούμε όλοι, μιας κι εφέτος ο Σεβασμιώτατος κλείνει πενήντα πέντε (55) έτη από την μοναχική του κουρά, σαν σήμερα, να αξιωθεί να διαποιμαίνει την Τοπική Εκκλησία της Κορίνθου επί πολλά έτη και να συνεχίσει την διακονία του στην Αγία μας Εκκλησία μας ευαρεστώντας τον Θεό, στον Οποίο ανήκουμε και στον Οποίο οφείλουμε τα πάντα!
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ως εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και εξ ονόματος όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τους αγίους Αρχιερείς Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, τον κηρύξαντα τον Πανηγυρικό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Χοροστατήσαντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας κ. Επιφάνιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο. Επίσης, τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Ψυχογιό, τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητος Κορινθίας, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Νικόλαο Σταυρέλη, τους εργαζομένους στον Δήμο Κορινθίων, τους Στρατιωτικούς, Αστυνομικούς και λοιπούς εκπροσώπους Θεσμών και Φορέων της πόλεως και του Νομού μας, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, τους Ραδιο – τηλεοπτικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ι. Μητροπόλεων Πειραιώς και Πατρών ως και τους τοπικούς, την Σχολή Μηχανικού, τους στρατιώτες, την Αστυνομική Δ/νση Κορινθίας, την Τροχαία, τους Εφημερίους, τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους τους διακονήσαντες εθελοντές του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου, τα μέλη του Σωματείου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, την Προϊσταμένη και τους εργαζομένους σ̉ αυτήν για την φιλοξενία στον Αρχαιολογικό χώρο, και όλους όσους βοήθησαν στην αίσια διεξαγωγή των «ΙΘ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2025», ευχόμενος υπέρ πλήρους ιάσεως και θεραπείας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ως και πλούσιο τον αγιασμό και την ευλογία από τον Απόστολο Άγιο Παύλο στους Πιστούς, που τίμησαν την Ιερά μνήμη Του.











