Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Ιερισσού

Την Δευτέρα, 7η Ιουλίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, επεσκέφθη τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Ολυμπιάδος όπου προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου, της επακολουθησάσης Πανηγυρικής Ευχαριστιακής Συνάξεως και προέβη εις την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Λάμπρου Λόγα, πτυχιούχου Τοπογράφου Μηχανικού και πατέρα ενός τέκνου, ο οποίος από τον ίδιο Επίσκοπο εχειροτονήθη κατά την χθεσινή Κυριακή αγία ημέρα Διάκονος, στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ουρανουπόλεως. Τον πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, ο εκλεκτός Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Αλέξιος Μαράκης και Κληρικοί τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, όσο και από όμορες Ιερές Μητροπόλεις και το Άγιον Όρος. Πλήθος Λαού τόσο από την Ολυμπιάδα, όσο και από τον Στανό, τόπο καταγωγής του νεοχειροτονηθέντος, προσήλθαν για να τιμήσουν την Προστάτη και Έφορό της Κωμοπόλεως, αλλά και για να συμμετάσχουν στην προσωπική Πεντηκοστή του π. Λάμπρου, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως στη γενέτειρά του, καθότι πρόκειται για ένα ταπεινό, απλό και γλυκύ άνθρωπο. 

Επικεφαλής του Λαού ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο Πρόεδρος της Ολυμπιάδος κ. Ιωάννης Πετράκης, ο Πρόεδρος του Στανού κ. Δημήτριος Τριανταφυλλίδης κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της Λαμπράς Θείας Λειτουργίας και μάλιστα μετά τη Μεγάλη Είσοδο εκκίνησε το Ιερό Μυστήριο της εις Πρεσβύτερον Χειροτονίας του π. Λάμπρου. 

Προ του φοβερού Μυστηρίου της Ιερωσύνης και της Καθόδου του Αγίου Πνεύματος, με ευλογία του Επισκόπου, τον λόγο έλαβε ο Πνευματικός του νεοχειροτονηθέντος Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειος Βύρλιος, τετιμημένος Κληρικός και εκλεκτός Πνευματικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος με θερμούς λόγους ομίλησε για την εν τω προσώπω του Επισκόπου Ευχαριστιακή ενότητα στην Εκκλησία. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Κύριος προΐσταται εκάστης Ιεράς Μητροπόλεως και δια του Επισκόπου, ο οποίος εγγυάται την Αλήθεια της κατά Χριστόν Οικονομίας, φανερώνει την Αγιοτριαδική Ζωή και Χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα στην σημερινή Κοινωνία, στο Χριστεπώνυμο δηλαδή Πλήρωμα. Ζήτησε δε από τον πνευματικό του υιό, αυτήν την ενότητα ως άρραφο του Κυρίου Χιτώνα να την τιμά, και να την ενδυθεί από τη σημερινή ημέρα της χαράς του, μέχρι τα βαθειά του γεράματα!

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο άγιος Ιερισσού, ο οποίος απηύθυνε λόγους πατρικούς και εποικοδομητικούς στον νέο Κληρικό. Κατ’ αρχήν επεσήμανε το γεγονός ότι ο νέος Πρεσβύτερος χειροτονείται κατά την ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την γενέθλιο ημέρα της Αγίας Ενδόξου Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου, η οποία έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα επί Διοκλητιανού και Μαξιμιανού των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων. Καταγόταν από πλούσια, ευσεβή και επιφανή οικογένεια. Οι δε γονείς της Δωρόθεος και Ευσεβία, δείχνοντας το παράδειγμα στη θυγατέρα τους, μαρτύρησαν χάριν του Κυρίου το 282 μ.Χ.. Αλλά και η Κυριακή, γλυκύτατη κατά το σώμα και την ψυχή, κατέστη Νύμφη Χριστού, αρνούμενη να απορρίψει την πίστη Της στον Σωτήρα και Μεσσία Κύριο ημών Ιησού Χριστό. 

Στο σημείο αυτό ο ομιλητής παρετήρησε ότι γενέθλιος ημέρα της Αγίας Κυριακής, σημαίνει Μαρτύριο της Αγίας Κυριακής, χάριν του Χριστού και του Σώματός του, της Εκκλησίας δηλαδή. Γι αυτό δανείστηκε από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο το προφητικό του Κυρίου λόγιο, το οποίο ήθελε χαρακτήρισει από την ώρα της Αναστάσεώς Του και πέρα, όλους τους Μαθητές Του: «… ἐπιβαλοῦσιν ἐφ᾿ ὑμᾶς τὰς χεῖρας αὐτῶν καὶ διώξουσι, παραδιδόντες εἰς συναγωγὰς καὶ φυλακάς, ἀγομένους ἐπὶ βασιλεῖς καὶ ἡγεμόνας ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός μου· ἀποβήσεται δὲ ὑμῖν εἰς μαρτύριον», δηλαδή, «…θα σηκώσουν απειλητικά τα χέρια τους πάνω σας για να σας συλλάβουν και θα σας καταδιώξουν και θα σας παραδώσουν σε συναγωγές για να σας δικάσουν, και σε φυλακές, και θα οδηγηθείτε ενώπιον βασιλέων και ηγεμόνων, επειδή θα πιστεύετε στο όνομά μου και θα με ομολογείτε Κύριό σας και Σωτήρα σας.» (Λουκ. κα΄ 12-13)! 

«Παιδί μου π. Λάμπρο, διευκρίνισε ο Επίσκοπος, η Ιερωσύνη αποβαίνει μαρτύριο· μαρτύριο με την διπλή έννοια, μαρτυρία Χριστού και μαρτύριο και αίματος και συνειδήσεως αν χρειαστεί! Από την ώρα της πτώσεως του ανθρώπου και μετέπειτα, ο άνθρωπος έγινε “κόσμος”, δηλαδή γλίστρημα στην αμαρτία, πορεία και συνοδοιπορία με την αμαρτία! Έ, λοιπόν, αυτός ο “κόσμος”, μέσα από την αμαρτωλότητά του, μισεί τον Κληρικό, πολεμά τον Κληρικό και τον οδηγεί πολλές φορές σε μαρτύριο συνειδήσεως ή ακόμα και μαρτύριο αίματος. Παιδί μου, μη λησμονείς του Αποστόλου Παύλου τη διαβεβαίωση: “…ἐγὼ γὰρ τὰ στίγματα τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ ἐν τῷ σώματί μου βαστάζω”, δηλαδή, “…εγώ βαστάζω στο σώμα μου τα σημάδια των πληγών, τις οποίες υπέστην για τον Κύριό μου Ιησού. Και οι πληγές μου αυτές είναι η απολογία μου” (Γαλ. στ΄ 17). Αυτή η απολογία – ομολογία του Ουρανοβάμονος Παύλου, να σε διαποτίζει ψυχικά και πνευματικά κάθε σου στιγμή. Και την ώρα της χαράς σου και την ώρα που θα σταυρώνεσαι και την ώρα του σταυρού και την ώρα της αναστάσεώς σου! Ιερωσύνη σημαίνει σταυρός, σημαίνει όμως και συνδοξασμός με τον Βασιλέα της Δόξης! Μη φοβηθείς όμως· ο Ίδιος ο Κύριος σε διαβεβαιώνει: “…ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον”, δηλαδή, “…αλλά να έχετε θάρρος μέσα σας, γιατί εγώ ενίκησα τον κόσμο” (Ιωάν. ιστ΄ 33)! Ο Κληρικός, αδελφέ μου, οφείλει να γίνει Χριστός παρατεινόμενος στο σήμερα και στο αύριο. Έτσι εκπληρώνει και ευχαριστεί τον Κύριο με τη διακονία του. Είσελθε, λοιπόν, στη χαρά της Σταυραναστάσιμης πορείας σου!»

Να σημειωθεί ότι ο π. Λάμπρος, αφού προηγουμένως μαθητεύσει δίπλα σε έμπειρους Κληρικούς κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου, θα αναλάβει την Ενορία Αγίας Κυριακής Ολυμπιάδος, η οποία απορφανίσθηκε κατόπιν της προς Κύριον εκδημίας του Εφημερίου της αειμνήστου κυρού Χαραλάμπους Δουλγκέρη και σήμερα τις ανάγκες της θεραπεύει επαξίως ο Παν. Αρχιμ. π. Αλέξιος Μαράκης, εκλεκτός Αγιορείτης Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού. Ας τον φωτίσει η δύναμις της Πεντηκοστής και η Λαμπροφόρος παρουσία του Αγίου Πνεύματος, για να ευαρεστήσει στον Θεό και στους ανθρώπους. Άξιος!


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα