Το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

Σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2026, την ΙΕ΄ Κυριακή του Λουκά και ημέρα τιμής του μεγάλου Ιεράρχη Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στον Καθεδρικό Ναό «Αναστάσεως του Χριστού» στα Τίρανα, τελέστηκαν η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Ιωάννου, μαζί με τον Μητροπολίτη Κεντρικής Γερμανίας, Σεβασμιώτατο Ισαάκ, και όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας: τον Μητροπολίτη Φίερι, Σεβασμιώτατο Νικόλαο· τον Μητροπολίτη Ελμπασάν, Σεβασμιώτατο Αντώνιο· τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, Σεβασμιώτατο Ναθαναήλ· τον Μητροπολίτη Βερατίου, Σεβασμιώτατο Άστι· και τον Μητροπολίτη Κορυτσάς, Σεβασμιώτατο Αναστάσιο· καθώς και τον Μητροπολίτη Αχαΐας, Σεβασμιώτατο Αθανάσιο, ο οποίος προσευχήθηκε μαζί με όλους τους μητροπολίτες· και πλήθος κληρικών από τη χώρα και το εξωτερικό.

Στις ιερές ακολουθίες αυτής της Κυριακής και του ετησίου μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου παρέστησαν αρχηγοί θρησκευτικών κοινοτήτων, πρέσβεις, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, την Κοινότητα Sant’Egidio, το Χριστιανικό Ιεραποστολικό Κέντρο της Αμερικής, καθώς και πλήθος πιστών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, στην ομιλία του προς τιμήν της μνήμης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, τόνισε ότι το ετήσιο μνημόσυνο αποτελεί πνευματική ανάγκη, για να σταθούμε, να στοχαστούμε και να ευχαριστήσουμε με ευγνωμοσύνη τον Τριαδικό Θεό για όλα, και να αντλήσουμε δύναμη από τη χάρη Του. Η απώλεια ενός μεγάλου ανθρώπου αφήνει πάντοτε λύπη και κενό, αλλά για εμάς που πιστεύουμε στον Θεό, στην Ανάσταση του Χριστού και στην αιωνιότητα της ψυχής υπάρχει παρηγοριά. Η μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου δεν είναι μια νοσταλγική επιστροφή στο παρελθόν, αλλά μια συνειδητή επιλογή να κρατήσουμε ζωντανή την παρακαταθήκη που μας άφησε. Εκείνοι που αγαπάμε και χάνουμε δεν βρίσκονται πια εκεί όπου ήταν πριν· τώρα βρίσκονται παντού όπου βρισκόμαστε εμείς. Αισθανόμαστε την παρουσία του, και αυτό μας δίνει ελπίδα, θάρρος και ανακούφιση, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση στην κρύπτη όπου αναπαύεται το σώμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Διαβάστε ακόμα