Δυνατά παραδείγματα αγάπης

Του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Κοινωνιολόγου

To ευαγγέλιο που θα ακουσθεί στην αυριανή ευχαριστιακή σύναξη μας πληροφόρησε για τα κριτήρια του Θεού κατά την ημέρα της κρίσης. Πώς δηλαδή θα αξιολογηθούμε σωστά και αν τελικά θα δούμε Θεού πρόσωπο. Για να Τον πλησιάσουμε σωτήρια και ουσιαστικά  πρέπει να διαβούμε τον πυλώνα  της αγάπης. Τις προηγούμενες  Κυριακές θυμήθηκαμε τις πόρτες της ταπείνωσης και της συγχώρεσης.

Ο άνθρωπος ζητά διαρκώς την δικαιοσύνη και αναζητά συνέχως την δικαιοκρισία που κρύβει μέσα της. Απαιτεί και αγωνίζεται για να κυριαρχεί το δίκαιο σε κάθε πτυχή του δημόσιου η του ιδιωτικού βίου. Όταν αδικείται απροκάλυπτα αντιδρά σθεναρά, όταν τιμωρείται αναίτια διαμαρτύρεται δυναμικά· δικαιολογημένα άλλωστε, γνωρίζει ότι έχει την αξία του και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Για κρίση λοιπόν μας θα μιλήσει το Ευαγγέλιο, το λεγόμενο  “της Κρίσεως”. Όταν η κοινωνία μοιράζει ανισότητες, γρήγορα μαζεύει ακρότητες σε συμπεριφορές και εκφράσεις.

Οφείλουμε να εντοπίσουμε τους αναγκέμενους που υπάρχουν γύρω μας. Αυτούς που δεν έχουν ρούχο, στέγη, υγεία, συντροφιά, ελευθερία και να προστρέξουμε σε κάθε μορφής βοήθεια και σε κάθε λογής συμπαράσταση. Χωρίς να εξετάζουμε λόγω περιέργειας, καχυποψίας και πρόφασης για το  πού, πώς και γιατί ήρθαν στην εμπερίστατο κατάσταση. Και ένα χαμόγελο, μια επίσκεψη, ένας λόγος έχουν περισσότερη αξία από χρήματα και υλική βοήθεια, αν και αυτά είναι σίγουρα πάρα πολλές φορές απαραίτητα.  Δεν προσευχόμαστε μόνο για τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας, αλλά και πορεύομαστε προς αυτούς για να προσφέρουμε ότι μπορούμε απλόχερα και απροϋπόθετα.               

Με δυνατά παραδείγματα αγνής, αδολίευτης, έμπρακτης και ανυπόκριτης αγάπης ο Χριστός μας συστήνει την  τέλεια, αδιάπτωτη και αλάνθαστη αγαπητική συμπεριφορά και σχέση που πρέπει να διατηρούμε με τον διπλανό μας, γνωστό η άγνωστο. Χώρις όρους και όρια πρέπει να είναι η δράση μας άσχετα ποιός είναι ο άλλος, αλλά μόνο τι ανάγκη έχει αυτός και τι πρόβλημα τον ταλαιπωρεί. 

 Ο λόγος του Κυρίου δεν έρχεται για να τρομοκρατήσει, να στοχοποιήσει, να λοιδορήσει, παρά μόνο να αφυπνίσει όσους ζουν στο λήθαργο της δικής τους καλοπέρασης αγνοώντας τον άλλο άνθρωπο. Τα ανέφερε ο Κύριος για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, παρεξηγήσεις, παραποιήσεις περί της κρίσης Του· η οποία σίγουρα είναι δίκαιη, ακριβής, αμερόληπτη και πάντα πατρική. 

Διαβάστε ακόμα