Νέος Αρχιμανδρίτης και Πατριαρχική Τιμή στον Γενικό Πρόξενο Αλεξανδρείας 

Με ιδιαίτερη πνευματική λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγίας μας Εκκλησία τιμά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου,  Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Με Τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ιππώνος κ. Στέφανος και Μαρεώτιδος κ. Δαμασκηνός, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ενώ  παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμιαθέως κ. Γερμανός, πνευματικός της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Παϊσίου Mulamba , κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, με καταγωγή από την Κανάνγκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη, ως αναγνώριση της ευδόκιμης διακονίας και της αφοσιώσεώς του στην Εκκλησία.

Ο νέος Αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.  Το 2021 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνέχεια εκλήθη να διακονήσει στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας, όπου περάτωσε τις σπουδές του στην Αγγλική Φιλολογία και Πολιτισμό και σήμερα διδάσκει με την ευλογία Του Μακαριωτάτου την αγγλική γλώσσα στα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος λίγο πριν την χειροτονία απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τον υποψήφιο πρεσβύτερο, καλώντας τον να διαφυλάξει αναλλοίωτο και ανόθευτο το ιερατικό ιδεώδες που του εμπιστεύεται η Εκκλησία. Τον προέτρεψε να παραμένει άνθρωπος προσευχής, υπακοής και ταπεινώσεως, να διακονεί με ανιδιοτέλεια το ποίμνιο Του Χριστού, να αγαπά όλους χωρίς διακρίσεις και να θυμάται πάντοτε ότι η ιερωσύνη δεν αποτελεί τιμή, αλλά σταυρό ευθύνης, θυσίας και καθημερινής προσφοράς. Ιδιαιτέρως τον κάλεσε να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο για την ιεραποστολή της Αφρικής, ώστε μέσα από τη ζωή και το παράδειγμά του να δοξάζεται το όνομα Του Θεού.

Επίσης,  με λόγο πατρικό και καρδιακό, του απηύθυνε πνευματικές νουθεσίες διά τη νέα πορεία της ζωής του εντός της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, «Μήτηρ και Τροφός» των λαών της Αφρικής, καλείται να αναδείξει γηγενείς εργάτες του Ευαγγελίου, οι οποίοι θα διακονήσουν με θυσιαστικό φρόνημα τον λαό Του Θεού.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευαρέσκειά Του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο, ο οποίος, κατά τη διακονία του ως Μητροπολίτης Κανάγκας, είχε χειροτονήσει τον νέο Αρχιμανδρίτη στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πνευματική και εκκλησιαστική του πορεία.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε επίσης μεταξύ των συλλειτουργούντων πρεσβυτέρων, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, 


ο οποίος τυγχάνει ψυχοθεραπευτής και  Διευθυντής της Φοιτητικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην Αθήνα,  ο οποίος κατά διαστήματα διακονεί τις ποιμαντικές ανάγκες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 Ο Μακαριώτατος εξέφρασε διά του προσώπου του, τις θερμές Του ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, για τη διαρκή αγάπη, την αμέριστη συμπαράσταση και την πολύτιμη στήριξή του προς το ιεραποστολικό έργο του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Προ του πέρατος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απένειμε την τιμητική διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στον Εξοχότατο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Περγάκη, με αφορμή την ολοκλήρωση της επιτυχούς διπλωματικής του θητείας στην ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας.

Στην προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος εξήρε τη συνεργασία και τη διαρκή παρουσία του κ. Περγάκη σε κάθε σημαντική στιγμή της τοπικής Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι υπηρέτησε την Ελλάδα με ήθος, αξιοπρέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έμπρακτη αγάπη του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη βυζαντινή μουσική, επισημαίνοντας ότι, ως άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής και έχοντας λάβει από Τον Θεό το χάρισμα της καλιφωνίας, πολλές φορές λάμπρυνε με τη συμμετοχή του τα αναλόγια των ιερών ναών της Αλεξάνδρειας, προσφέροντας τη διακονία του με ταπείνωση, εκκλησιαστικό φρόνημα και αγάπη προς την  Εκκλησία. Παράλληλα, εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τη σύζυγο και τα παιδιά του, ευχόμενος ο Θεός να τους χαρίζει υγεία, ειρήνη και κάθε ευλογία στη νέα σελίδα της ζωής τους.

Ο κ. Περγάκης με τη σειρά του, ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την εξαιρετική αυτή τιμή, ανακαλώντας σημαντικές στιγμές της διπλωματικής του διακονίας στην Αλεξάνδρεια,  τονίζοντας ότι η σχέση που ανέπτυξε με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τον Μακαριώτατο και την ελληνική παροικία της πόλεως θα παραμείνει ανεξίτηλη στην καρδιά του.

Μεταξύ των επισήμων παρισταμένων το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών και φορέων της πόλεως, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι συμμετείχαν με κατάνυξη στη λατρευτική σύναξη, αναπέμποντας ευχαριστίες προς Τον Άγιο Θεό για τη χειροτονία του νέου Αρχιμανδρίτη και εκφράζοντας τις θερμότερες ευχές τους τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τον τιμηθέντα Γενικό Πρόξενο, για υγεία, και πλούσια πνευματική ευλογία και στήριξη στη συνέχιση της διακονίας και της πορείας τους.

Διαβάστε ακόμα