Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αίγυπτο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026, επίσκεψη του Εξοχοτάτου Πρέσβεως της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κ. Ελχάν Πολούχοφ (Elkhan Polukhov), στην Πατριαρχική Καθέδρα Αλεξανδρείας προκειμένου να συναντήσει την Α.Θ.Μ., τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά τον εκλεκτό επισκέπτη με τον οποίο είχε μία ουσιαστική και θερμή συνομιλία κατά την οποία αναδείχθηκαν οι αξίες του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και η σημασία του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φυλής και θρησκείας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συναντήσεως αποτέλεσε η κοινή βιωματική σύνδεση των δύο ανδρών με τον ευρύτερο γεωγραφικό και πολιτισμικό χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στα χρόνια της διακονίας του ως Πατριαρχικού Εξάρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Οδησσό, ενώ ο Εξοχότατος Πρέσβης μοιράστηκε προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες από το Λένινγκραντ.

Η κοινή γνώση της ρωσικής γλώσσας προσέδωσε στη συνάντηση έναν ιδιαίτερα προσωπικό και οικείο χαρακτήρα, καθώς ολόκληρη η συνομιλία διεξήχθη στη ρωσική, δημιουργώντας μία αυθόρμητη γέφυρα επικοινωνίας και αναμνήσεων από μία ιστορική εποχή που σημάδεψε την πορεία και των δύο ανδρών.

Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αφρικανική ήπειρο, την οποία ο κ. Πρέσβης γνωρίζει μέσα από την πολυετή διπλωματική του εμπειρία, έχοντας υπηρετήσει ως Πρέσβης της χώρας του στη Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής. Η κοινή αυτή γνώση της αφρικανικής πραγματικότητας έδωσε την ευκαιρία για μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις, τις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας προς όφελος των λαών της ηπείρου.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και την οικουμενική αποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπογραμμίζοντας ότι ο Αποστολικός Θρόνος του Αγίου Μάρκου, με παρουσία και διακονία σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, εργάζεται αδιάκοπα για την προαγωγή της ειρήνης, της αδελφοσύνης, της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού μεταξύ των λαών και των θρησκευτικών παραδόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις πρωτοβουλίες της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, επισημαίνοντας ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αντιμετωπίζει πάντοτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποστηρίζει κάθε ειλικρινή προσπάθεια που προάγει την ειρηνική συνύπαρξη, την αμοιβαία κατανόηση τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.


Δεν παρέλειψε, επίσης, ο Μακαριώτατος να εκφράσει τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες του προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, για την αδιάλειπτη στήριξη και το έμπρακτο ενδιαφέρον του προς το πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και για την ουσιαστική συμβολή του στην προαγωγή του διαθρησκειακού διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των θρησκειών.

Ιδιαίτερη σημασία προσέλαβε η επίσημη πρόσκληση που μετέφερε ο Εξοχότατος Πρέσβης προς τον Μακαριώτατο, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και να συναντηθεί με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της χώρας, κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική πρόσκληση, εκφράζοντας την χαρά του για την προοπτική μιας τέτοιας επίσκεψης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη ευκαιρία ενίσχυσης των δεσμών φιλίας, επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Κατά την ολοκλήρωση της συναντήσεως, ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ , εκάλεσε τον κ. Πρέσβη να μεταφέρει προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν τις εγκάρδιες ευχές του, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ο Θεός να ευλογεί τον λαό της χώρας και να χαρίζει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας και αμοιβαίας εκτιμήσεως, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ειλικρινής διάλογος, η προσωπική επικοινωνία και ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοση των λαών αποτελούν πολύτιμα θεμέλια για την οικοδόμηση γεφυρών φιλίας και συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμα