Η «απάντηση» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στον Φίλη περί κατοχής και χούντας

 Σε οριακό σημείο φτάνει η σχέση της ιεραρχίας της εκκλησίας με τον υπουργό παιδείας Ν. Φίλη με αφορμή όχι μόνο το θέμα των Θρησκευτικών αλλά και τις επίμαχες δηλώσεις του για το ρόλο της εκκλησίας στη Χούντα και την κατοχή.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέλεξε σε πρώτη φάση αντί άλλης απάντησης να στείλει στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, έκδοση της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή».

«Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος .

Και καταλήγει με την παράκληση «Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Προηγουμένως σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχιεπισκοπή είχε «ξεσκονίσει» τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra  και τον ευθύ υπαινιγμό του  «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».

Το νέο μέτωπο προστέθηκε στην  κόντρα εκκλησίας- Φίλη για τα νέα προγράμματα διδασκαλίας των θρησκευτικών.

Προ ημερών ο κ. Ιερώνυμος είχε προειδοποιήσει :«Τα καινούργια προγράμματα, τα οποία διάβασα, είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην Κοινωνία, καθώς και ρήξη στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Θα φέρω το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάνω, δε, έκκληση στον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλλει κάθε μία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μία μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».

Πλήρη στήριξη στις αλλαγές που γίνονται στο μάθημα των Θρησκευτικών παρείχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του τονίζοντας ότι «είναι ουσιαστικές και θετικές οι τομές σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς ακρότητες και εμμονές και μονομέρειες από πλευράς του υπουργείου».

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά Fm απέρριψε τις κατηγορίες για «αποχριστιανοποίηση» της κοινωνίας: «δεν συμμερίζομαι αυτούς τους προβληματισμούς, τους ακούω και με θορυβούν. Θεωρώ ότι θα έπρεπε η συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα, εν έτει 2016, σε μία κοινωνία ώριμη όπως είναι η δική μας να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Μερικές φορές απορώ κιόλας από τους τόνους που σηκώνονται», είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής στο πλευρό Φίλη για τις αλλαγές στα θρησκευτικά.

Μπορεί ο κ. Βούτσης να έγινε εμμέσως παραλήπτης της δυσαρέσκειας του αρχιεπισκόπου ο ίδιος όμως συναινεί στις αλλαγές που προωθεί ο Ν. Φίλης στα θρησκευτικά.

Αποτελούν όπως είπε «ένα σύγχρονο, θετικό βήμα προσέγγισης και του μαθήματος των θρησκευτικών και άλλων πτυχών του θέματος. Είναι ουσιαστικές και θετικές οι τομές σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς ακρότητες και εμμονές και μονομέρειες από πλευράς του υπουργείου Παιδείας».

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε με νόημα ότι «οι αποφάσεις σε αυτά τα ζητήματα, διότι δεν μιλάμε για τα κατηχητικά αλλά για τα δημόσια σχολεία, είναι αποφάσεις της κυβέρνησης και κρατικές αποφάσεις».

upl57e3fcca1446b

thetoc.gr

Διαβάστε ακόμα