Η εορτή του Αγίου Πλάτωνος Πολιούχου της Εκκλησίας της Εσθονίας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ταλλίνηο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας,πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.

Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνος, ο οποίος συλλειτούργησε με τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπλυθές ποίμνιο της Εσθονίας,ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος κ. Ούλμας Βίλμα, οι πρέσβεις της Ελλάδος κ. Μαρία Καρνούτσου, της Φιλλανδίας κ. Τίμο Καντόλα και της Ρουμανίας κ. Δόαμμα Δανιέλα Καμαρασιάν, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως,καθώς και ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι, οι οποίοι μετέφεραν γραπτό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος, το οποίο και αναγνώστηκε επ’  εκκλησίαις.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη,κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κουμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημοΒ´ Βαθμού του Αγίου Πλάτωνος, τον πολυσέβαστο Άρχοντα κ. Αντώνιο Ρούτελ και με το παράσημο Γ΄ Βαθμού τον Άρχοντα κ. Βίλιω Βέσερικ, τον κ. Γκούουρι Πίχολααν, την κ. Χέλι Τίμουσκα και τη μοναχή Θέκλα για την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης κ. Στέφανος και ο Θεοφίλεστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, γνώριμου και πεφιλημένου Αρχιερέως των δύο Ιεραρχών και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιερομονάχου Αρσενίου, αποβιώσαντος τα ξημερώματα της σημερινής εορτής.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος ΙερομάρτυςΠλάτωναςγεννήθηκεστις 13 Ιουλίουτου 1869,στηνεπαρχίαΠάρνουτηςΕσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικάκηρύσσονταςτονλόγοτουΘεούσεπολλέςΟρθόδοξεςενορίεςτηςΕσθονίας. ΧειροτονήθηκεΕπίσκοποςστις 31 Δεκεμβρίουτου 1917. Ως Επίσκοποςεπέδειξε μεγάληδραστηριότητακαιζήλογιατηνανόρθωσητωνΟρθοδόξωνΕνοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού.Το 1919 συλλαμβάνεταιαπότοάθεοκουμουνιστικό καθεστώςτηςΜόσχαςκαιαφού φυλακίστηκε καιβασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφοθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστηκότητας και αγιότητας.

Εκκλησία Εσθονίας

Διαβάστε ακόμα