Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης – Ένας σύγχρονος Θεολόγος

Του Ιερομ. Ιωακείμ Οικονομίκου, Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Κίτρους

Στις 8 Μαΐου η Αγία μας Εκκλησία, τιμά και εορτάζει την μνήμη του Αγίου, ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, του Ευαγγελιστού. Του Ευαγγελιστού, πού είναι ο μόνος από τους άλλους Αποστόλους πού δεν μαρτύρησε, αλλά πέθανε σε βαθύτατο γήρας και ετάφη στην ξακουστή ελληνική πόλη της Εφέσου της Μικράς Ασίας όπου έζησε και κήρυξε.   

Αυτήν την ημέρα, εορτάζει την ονοματική του εορτή, ένας Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Μεγάλης Εκκλησίας, με παγκόσμια ακτινοβολία, ενώ συγκαταλέγεται στους μεγαλυτέρους σύγχρονους Θεολόγους της Εκκλησίας μας. Μιλάμε για τον καταξιωμένο Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου Ιωάννη. 

Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, γόνος του Καταφυγίου Κοζάνης, μετά από μια λαμπρή σταδιοδρομία ως λαϊκός Θεολόγος, το 1986 ύστερα από παρότρυνση του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, εισήλθε στον κλήρο, όταν με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, εκλέγεται Αρχιερεύς από λαϊκός. Έτσι την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1986, κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χειροτονείται Αρχιερεύς και Ποιμενάρχης της Ιστορικής και από μακρού χρόνου χηρευσάσης Μητροπόλεως Περγάμου. Από τότε η Πέργαμος έγινε συνώνυμη με τον Μητροπολίτη Ιωάννη και ο Μητροπολίτης Ιωάννης ταυτίστηκε με τον Πέργαμο. Αξιώθηκε μάλιστα στην έδρα του την Πέργαμο να λειτουργήσει ανήμερα της εορτής του, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Ελλάδα και αρκετούς πατριώτες του, με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου. 

Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ο Σπουδαιότερος Θεολόγος και Δογματολόγος του 20ου αιώνος, πορεύθηκε και πορεύεται σύμφωνα με την Πατερική Ορθόδοξη Θεολογία και Διδασκαλία.   

Πέρα από τα καθηγητικά του καθήκοντα, τόσο στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και στην Γλασκώβη και αλλού, ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης, συμμετείχε σε Οργανισμούς και Επιτροπές, προβάλλοντας την Ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία σε Ετεροδόξους. Παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά του, διετέλεσε για πολλά χρόνια Συμπρόεδρος της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής μεταξύ της Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Συμμετείχε στις Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ως Σύμβουλος και Συνεργάτης του πρώτου της καθ’ ημάς Ανατολής Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την οριστική απόφαση της Συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική, πού πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιου του 2016 στην Κρήτη. Συμμετείχε σε Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών για την διευθέτηση του προβλήματος πού προέκυψε μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ενώ προήδρευσε όλων των Προσυνοδικών Διασκέψεων στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, για την οριστικοποίηση των θεμάτων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.   

Εκτός των παραπάνω δραστηριοτήτων, ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, βρίσκει τον χρόνο να ασχοληθεί και με την συγγραφή σημαντικών βιβλίων και συγγραμμάτων, τα οποία ξεχυλίζουν και αποπνέουν από την Ορθόδοξη Θεολογική Πατερική παράδοση και διδασκαλία. Οι σημειώσεις του στην Δογματική τις οποίες είχαμε την χαρά και την ευλογία να διδαχθούμε στο Πανεπιστημίου από τον ίδιο τον Άγιο Περγάμου, αποτελούν μνημεία Θεολογίας και Δογματικής. Όπως ο ίδιος με είχε αποκαλύψει σε μία συνάντησή μας στην κοινή μας πατρίδα το Καταφύγιο Κοζάνης, το οποίο δεν ξεχνά ποτέ, οι σημειώσεις του στην Δογματική έχουν μεταφραστεί και στην Κινεζική γλώσσα, και το βιβλίο το είχε στα χέρια του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι σημειώσεις του της Δογματικής, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω βρίσκονται αναρτημένες στο Διαδίκτυο, έγινε η αφορμή να μεταστραφούν μια ομάδα νέων από τον Προτεσταντισμό στην Ορθοδοξία. Η Διδακτορική του διατριβή “Η Ενότης της Εκκλησίας εν τη Θεία Ευχαριστία και τω Επισκοπώ”, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικότατο θεολογικό έργο. Σπουδαίο σύγγραμμά του, αποτελεί και το έργο του “Η Κτίσις ως Ευχαριστία”, όπου με άριστο σύγχρονο ορθόδοξο – πατερικό και  θεολογικό τρόπο, αναλύει το οικολογικό πρόβλημα. Αυτή η μεγάλη του προσφορά στα θεολογικά γράμματα, οδήγησαν την Ακαδημία Αθηνών να τον εκλέξει Μέλος της, αναλαμβάνοντας και την θέση του Προέδρου του  Ανωτάτου αυτού Πνευματικού Ιδρύματος της Χώρας μας, και μάλιστα για πρώτη φορά την θέση αυτήν να καταλάβει Κληρικός.    

Η μεγάλη του προσφορά στην Θεολογία και στην Εκκλησία, οδήγησαν την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ύστερα από πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου, να ανυψώσουν την Μητρόπολη Περγάμου εν τω προσώπω του στην αξία της Γεροντικής, το 2014.   


Παρά τις τιμές, τις διακρίσεις και τις περιοδείες του ανά τον κόσμο, και τα συνέδρια, ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, παραμένει ένας απλός και προσιτός άνθρωπος. Αυτό φαίνεται από την συναναστροφή μαζί του, και κάθε φορά πού βρίσκει λίγο χρόνο για να επισκεφτεί το μικρό, αλλά ιστορικό χωριό του το Καταφύγιο Κοζάνης. Ο γράφων αυτές τις απλές γραμμές, έχει να θυμηθεί πολλές συζητήσεις και λαμπρές Θείες Λειτουργίες τις οποίες τελέσαμε είτε στην Κατερίνη, είτε και στο χωριό μας. Μέσα από όλα αυτά βλέπει κανείς τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη το πόσο ζή και βιώνει την Θεολογία, αλλά και αυτήν την Θεία Λειτουργία, το πόσο προσηλωμένος είναι σε αυτό πού κάνει, αφού γνωρίζει άριστα το Τυπικό και την τάξη της Εκκλησίας, χωρίς υπερβολές, θεατρινισμούς, και προσθήκες, παραμένοντας πιστός σε αυτά πού παρέλαβε.   

Για τον Γέροντα Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, θα μπορούσαμε να γράψουμε και να πούμε πολλά, γιατί η συναναστροφή μαζί του, είναι πάντοτε μια πηγή πλούτου και γνώσεων. Με αφορμή την ονοματική του εορτή στις 8 Μαΐου, ευχόμαστε τα χρόνια του να είναι πολλά, καλά, ευλογημένα, αγιασμένα και καρποφόρα, πρός δόξα του Αγίου Ονόματος του Αγίου Τριαδικού Θεού, της Μεγάλης Εκκλησίας και του Ευσεβούς Γένους μας. Ιωάννου, του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της αγιωτάτης Μητροπόλεως Περγάμου. Υπερτίμου και εξάρχου κόλπου Αδραμυττηνού. Ημών δε πατρός και Ιεράρχου πολλά τα έτη.

Διαβάστε ακόμα