Η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ι. Μητρόπολη Καρυστίας

Μέσα σε κλίμα εόρτιο και χαρακτηριστικό το οποίο μας εμπνέει και φανερώνεται μέσα απο τον θεομητορικό μήνα Αύγουστο είναι και η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η οποία εορτασθηκε σε όλο το μήκος και πλάτος σε ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου.

Ιδιαιτέρως δε εόρτασε την Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η πανηγυρίζουσα σεβασμία ιερά μονή στην Κύμη όπου την παραμονή τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τον Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Γιαννακόπουλο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρυών – Αχλαδερής και Γέροντος της φερωνύμου Ιεράς Μονής συν την χορεία ιερέων εκ των ενοριών της Κύμης και ώμορων ενοριών των Διακόνων αλλά και των φιλέορτων πιστών που συμμετείχαν στην εορτή.

Μετά το πέρας του εσπερινού με την ακολουθία της λιτής του μοναστηριακού τυπικού ακολούθησε η μικρά λιτανεία της εικόνος πέριξ του καθολικού της ιεράς μονής όπου τελέσθηκε η αρτοκλασία και ο θείος λόγος τον οποίο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ παρουσία της Καθηγουμένης Συγκλητικής Μοναχής και πολλών πιστών οι οποίοι συμπροσευχήθηκαν έξωθεν του καθολικού της ιεράς μονής λόγω των υγειονομικών διατάξεων.

Ακολούθως μετά το πέρας του εσπερινού προηγήθηκε ημίωρη παύση και εν συνεχεία η τελέσθηκε η Αγρυπνία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ
με συλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο και άλλων ιερέων και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή συν την χορεία των Μοναζουσών της Ιεράς Μονής που απέδωσαν θαυμάσια τους κατανυκτικούς ύμνους τόσο του εσπερινό όσο και της αγρυπνίας εκ του αναλογίου.

Μετά το πέρας της αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα γεννήματα εκ της αμπέλου τα οποία διανεμήθηκαν προς ευλογία στους πιστούς.

Αφ’ εσπέρας της Τετάρτης 5 Αυγούστου τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός και στον φερώνυμο ιερό ναό της ώμορης ενορίας Κουστουμάλου – Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου χοροστατούντος κατόπιν άδειας και ευλογίας απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος πλαισιούμενος απο τους Πανοσ Αρχιμ Πορφύριο Γιαννάκη Νεκτάριο Καπενή τους Πρωτοπρ Παύλο Κουντούρη εφημέριο Παρθενίου, Γεώργιο Γιαννούλη εφημέριο Αγίου Λουκά τους Πρεσβυτέρους Παναγιώτη Καμπόλη εφημέριο Γαβαλά Αλιβέριου Ανάργυρο Τσιπόκα εφημέριο Πετριών τον Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή τοποτηρητή
της ενορίας και τον Διάκονο Απόστολο Μπάκουλη.


Τον θείο λόγο κήρυξε στον προαύλειο χώρο του ιερού ναού ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος ακολούθως ευχήθηκε στους πιστούς και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους στην συνέχεια προέστη της μικράς λιτανείας της εικόνος λόγω των υγειονομικών διατάξεων ακολούθως η διανομή του καθιερωμένου ευλογημένου φαγητού (ρεβυθόρυζου) το οποίο διανεμήθει στους πιστούς χορηγίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της Δεποτικής Εορτής στον προαναφερθέντα ιερό ναό τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος κατόπιν άδειας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος με συλλειτουργούς τον Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή τοποτηρητή της ενορίας και του Διακόνου Αποστόλου Μπάκουλη και των συμμετεχόντων πιστών που τίμησαν την εορτή με την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και τα γεννηήματα εκ της αμπέλου προς ευλογία στους πιστούς.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Σταματούλα Λεβέντη

 

 

 

Διαβάστε ακόμα