Θυρανοίξια στην πρώτη Ι. Μονή του Αγ. Ιωσήφ του Ησυχαστή στην Επισκοπή Τολιάρας

Ο ακούραστος αυτός εργάτης του Ευαγγελίου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τη συνέχεια  του προγράμματος  του τέλεσε τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Εγκαινιάστηκαν τα νέα κελιά, η τραπεζαρία, η κουζίνα καθώς συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της μονής. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε και η ρασοευχή της νέας δόκιμης μοναχής που έλαβε το όνομα Γαβριηλία. Ο Μακαριώτατος με λόγους στοργής μίλησε προς τη δόκιμη μοναχή νουθετώντας τη να βιώνει με αληθινή πίστη τη σχέση της με το Χριστό και την Εκκλησία και να διακονεί με αυταπάρνηση τους αδελφούς της. Επιπλέον, στο λόγο του, εξήρε τη σημασία του μοναχισμού, την ανάγκη για ταπείνωση και σωφροσύνη καθώς επίσης τόνισε το πόσο ουσιαστική είναι η περίοδος της δοκιμασίας αλλά και η αυτοσυγκέντρωση και η πολλή προσευχή για την λήψη της τελικής μεγάλης απόφασης, που είναι απόφαση ζωής. Οδοδείκτης και σημείο αναφοράς της αδελφής Γαβριηλίας είναι και η Γερόντισσα από την οποία πήρε και το όνομα. Η Γερόντισσα Γαβριηλία, η γερόντισσα της αγάπης αναλώθηκε στον ιεραποστολικό αμπελώνα του Κυρίου. Η αξιόλογη ιεραποστολικής της δράσης δεν περιορίστηκε μόνο στην Ινδία, αν και εκεί επιτέλεσε το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο έργο της. Η Αφρική όμως υπήρξε αδιαμφισβήτητα και μεμαρτυρημένατόπος προσφοράς και αγάπης γι’ αυτήν. Για τον λόγο αυτό, ο επίσκοπος κ. Πρόδρομος με την ευλογία και την άδεια του Μακαριωτάτου επέλεξε να δοθεί το όνομα αυτό ως σύμβολο και υπόσχεση στη νέα  μοναχή της Ι.Μ. του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

  Μας είναι κατανοητό το πόσο σπουδαίο ρόλο έρχεται να διαδραματίσει η δημιουργία ενός  μοναστηριού, που θα αποτελέσει εκτός των άλλων, και αναφορά για την τοπική εκκλησία και την ιεραποστολή. Ας μην μας διαφεύγει, ούτε πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα η ιεραποστολική δράση στηρίχθηκε στα μοναστήρια και στους μοναχούς.

Επιπλέον είναι φυσικό επακόλουθο η ίδρυση άμεσα στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Ιεράς Μονής, μιας και ο επιχώριος επίσκοπος προέρχεται από τη μοναχική πολιτεία και μάλιστα από μια ευλογημένη Ιεραποστολική Ιερά Μονή, αυτή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως η ιδιαιτέρα πατρίδα του Θεοφιλεστάτου είναι η ιστορική Σπάρτη η οποία έχει πολιούχο και προστάτη τον όσιο Νίκωνα τον «Μετανοείται». Ο μεγάλος αυτός όσιος είχε τις πνευματικές του ρίζες σε ένα μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε ιεραπόστολος μεταξύ των άλλων και στην Κρήτη, που είχε απελευθερώσει ο Νικηφόρος Φωκάς. Το έργο του οσίου ήταν μεγάλο, κατήχησε και κήρυξε με ιεραποστολικό τρόπο. Αποτέλεσμα και πλούσιος καρπός του έργου του ήταν η αποδοχή του μηνύματος του Ευαγγελίου και η βάπτιση μεγάλου μέρος των κατοίκων καιμάλιστα των πιο επιφανών. Στη συνέχεια θα λέγαμε έδωσε και πάλι πνοή στην τοπική Εκκλησία της Κρήτης αφού προχώρησε στην ανέγερση ναών αλλά και στην χειροτονία νέων κληρικών. Μέσα από τα λιγοστά που αναφέραμε παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο Θέλημα και το σχέδιο του Θεού.

  Στη συνέχεια της περιοδείας του Μακαριωτάτου στην πόλη, έλαβαν επίσης χώρα τα εγκαίνια της αίθουσας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τολιάρας. Η αίθουσα αυτή  έχει παραχωρηθεί στην ορθόδοξη κλινική της επισκοπής Τολιάρας. Καρπός της αγαστής και καλής συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την Ιερά Επισκοπή είναι η σύμβαση και η συμφωνία ώστε η αίθουσα αυτή του πανεπιστημιακού νοσηλευτικού ιδρύματος να λειτουργεί υπό την ευθύνη της Επισκοπής. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη της αίθουσαςαυτής καθώς είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, μαστογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, υπέρηχοτα οποία δωρήθηκαν  από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προς την Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης,  κατόπιν συστηματικών επαφών και ενεργειών του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Προδρόμου. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Αφρική είναι κάτι πολύ ακριβό και πολλές φορές αδύνατο ή ακόμα και αδιανόητο για τους απλούς πολίτες. Η μεγάλη προσφορά της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης αλλά και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική είναι η δωρεάν παροχή σε όλους ανεξαρτήτως του αγαθού της υγείας. Η ελεύθερη και δυνατή πρόσβαση στην Ορθόδοξη κλινική και η δωρεάν χρήση όλων αυτών των ιατρικών μηχανημάτων, που και για τα κρατικά νοσοκομεία είναι στην σφαίρα της φαντασίας η ύπαρξη τους, αποτελεί ουσιαστική ανύψωση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής μέσα στο φως του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπό την σοφή καθοδήγηση του προκαθημένου του κ.κ. Θεοδώρου Β’ συνεργεί πάντοτε στην βοήθεια και υποστήριξη όλων των Αφρικανών αδελφών μας, τους οποίους διακονεί ως εικόνες του δημιουργού Θεού μας.

Πρωτοπρ. κ. Αντώνιος Μπαφαλούκος Δρ. Ιεραποστολικής

Διαβάστε ακόμα