Εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ι. Μ. Ρεθύμνης

Το εσπέρας της Τρίτης 25ης Οκτωβρίου 2022, παραμονής της εορτής του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Αΐμονα Μυλοποτάμου, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Στον Εσπερινό, εκτός από τον Εφημέριο της Ενορίας, Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Κλωνάρη, έλαβαν μέρος και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αουάντ, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης, Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, και άλλοι κληρικοί.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος, κατόπιν παρακλήσεως του Εφημερίου, χειροθέτησε εις Αναγνώστην τον κ. Μιχαήλ Σαμόλη του Σταύρου, συνταξιούχο δάσκαλο, ο οποίος διακονεί και την Ενορία του Αΐμονα στο Ιερό Αναλόγιο.

Ο π. Μιχαήλ Κλωνάρης προσεφώνησε και υποδέχθηκε το Μητροπολίτη μας με θερμούς λόγους και του προσέφερε, εκ μέρους της Ενορίας, Ιερό Επιγονάτιο με τη μορφή του Αγίου Δημητρίου. 

Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε ευχαριστώντας για την υποδοχή, τους λόγους και το δώρο της αγάπης, αλλά και για την αγκαλιά και το χαμόγελο των κατοίκων της Ενορίας κάθε ηλικίας που προσήλθαν για την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε με γλαφυρό λόγο στη ζωή του Αγίου και στην ανάγκη όλοι να αγαπούμε αληθινά τον Θεό και τους Αγίους Του και να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους στην καθημερινότητα της ζωής μας. 

Μετά το πέρας του Εσπερινού, προσεφέρθη από την Ενορία εόρτια τράπεζα.

Το πρωί της Τετάρτης, 26ης Οκτωβρίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου, στον ομώνυμο οικισμό της Ενορίας Πηγής, ο οποίος είναι κτίσμα του 11ου αιώνα που αποδίδεται στον Όσιο κυρ-Ιωάννη τον Ξένο. Ο εν λόγω Ιερός Ναός ανακαινίσθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια με τη φροντίδα της Ενορίας Πηγής και τη μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τον είχε επισκεφθεί προσκυνηματικώς ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ κατά την ιστορική και ευλογητή επίσκεψή Του στο Ρέθυμνο, τον Σεπτέμβριο του έτους 2012.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή. Με την προτροπή του Επισκόπου μας, τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Παπαδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, ο οποίος, με λόγο ρέοντα, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Δημητρίου και στην ανάγκη όλοι σήμερα να μαρτυρούμε με ένα διαφορετικό τρόπο, κόβοντας το θέλημά μας, τις επιθυμίες και τα πάθη μας από αγάπη προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος της Ενορίας Πηγής, Αιδεσ. Πρωτ. Σταμάτιος Λάριος, προσέφερε στο Σεβασμιώτατο, ως συμβολικό δώρο, το κλειδί του Ιερού Ναού, προτρέποντάς τον πάντοτε να ανοίγει πόρτες, να ανοίγει Ναούς και τις καρδιές των ανθρώπων για να τρέχει το Ευαγγέλιο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε με θερμούς λόγους και ευχήθηκε όλοι μας να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε και τους λίθους του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού, οι οποίοι μαρτυρούν τα μεγαλεία και τα θαυμάσια του Θεού και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσεφέρθη κέρασμα προς όλο το εκκλησίασμα και εόρτια τράπεζα από πλευράς του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας.

Διαβάστε ακόμα