Να περάσουν τα νιάτα!

Του Aρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου,  Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

Η Αγία Παρασκευή που τιμάται την 26η Ιουλίου είχε όλες τις δυνατότητες, πιθανότητες, ικανότητες ώστε να έχει μια ζωή γεμάτη κατακτήσεις και επιτυχίες. Διέθετε όλα τα εχέγγυα εξέλιξης και επιτυχίας στη ζωή της. Ήταν νέα, όμορφη, πλούσια και παραταύτα διάλεξε την αφιέρωση της στον Κύριο μέχρι μαρτυρίου. Η βιωτή  της ήταν πρωτόγνωρη για την εποχή της και αξιομίμητη για τους καιρούς μας, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και θέσεις με άλλο μάτι βλέπουν τις αποφάσεις των νέων και με άλλα κριτήρια  αξιολογούν τα έργα τους. Προτιμούν να τους κουνούν το δάκτυλο, παρά να τους δίνουν το χέρι.

Δυστυχώς η πραγματικότητα του νεοελληνικού σήμερα σε σχέση με την νεολαία δεν είναι και η καλύτερη. Απέχουμε πολύ χωροχρονικά από την Αγία Παρασκευή, έζησε και μαρτύρησε μακριά μας, στη Ρώμη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Οι εποχές όμως είναι ίδιες και οι προκλήσεις όμοιες. Είναι όλες εκείνες που μας παρέχουν το δικαίωμα να διατυπώσουμε σκέψεις και να εκφράσουμε απόψεις για τα νιάτα μας. Οι ημέρες μας ευνοούν τον ωχαδελφισμό και καλλιεργούν τον ατομισμό. Η νεότητα είναι η πρώτη που δέχεται αυτή την νοσηρή κατάσταση που της προσφέρεται  ως στάση ζωής. Για αυτό η κοινωνία μας μετρά ανταρσία και γεύεται αναρχία από το νεολαιίστικο κίνημα.

Έχουμε καθηλώσει την νεολαία μας ενώπιον μιας τετράγωνης οθόνης, του κινητού τηλεφώνου, του ηλεκτρονικού υπολογιστή, της τηλεόρασης. Μέσα από άψυχα μηχανήματα μορφώνεται και εργάζεται,  επικοινωνεί και διαλέγεται,  ζει και  υπάρχει. Εξυπηρετεί η κατάσταση αυτή τους μεγαλύτερους. Τοιουτοτρόπως οι νεώτεροι  δεν  έχουν δυνάμεις να διαμαρτυρηθούν,  να διεκδικήσουν,  να αντισταθούν. Δεν βρίσκουν το  κουράγιο να αγωνισθούν, τα πρότυπα να ομοιάσουν, τις ιδέες να παλέψουν. Στερούνται ισχύος για να διεξάγουν μάχες και  να καταφέρουν νίκες. Τους χαρίζουμε έναν κόσμο με γυάλινα πόδια και τους συστήνουμε μια ζωή με αχυρένια στηρίγματα. Με την πρώτη κρίση κρημνίζονται γύρω τους τα πάντα.

Η αύριο εορταζόμενη Αγία Παρασκευή δεν είχε μόνο πλούτο χρημάτων, αλλά και αφθονία χαρισμάτων. Ομολόγησε την πίστη της, μαρτύρησε για τις ιδέες της. Έτσι επιθυμεί στην ουσία να είναι η πλειοψηφία των νέων μας σήμερα. Αυτούς που βασανίζουμε με την ανεργία, την ξενιτειά, την απαξίωση. Λόγος γίνεται για εκείνους που αναζητούν τόπο για να εργαστούν, χώρο για να δημιουργήσουν, γωνιά για να σταθούν. Οι αγγιλώσεις κάποιων και οι πρακαταλήψεις  άλλων δεν τους επιτρέπουν συχνά-πυκνά να εκφρασθούν σωστά και ορθά. Όλοι οι χώροι -δυστυχώς-  έχουν να επιδείξουν τέτοια παραδείγματα. Όταν έγκαιρα το καταλάβουν κάποιοι και έγκυρα εμπνεύσουν άλλοι θα υπάρξη η μεγάλη ανατροπή που πρετοίμασε η Αγία Παρασκευή, για εκείνη που πάλεψε και πόνεσε. Να κυριαρχήσει η δικαιοσύνη του Χριστού, η αξιοκρατία με την ευσυνειδησία, η πρόοδος με την αλήθεια.  Χριστιανός σωστός νοείται αυτός που  αποδέχεται,  ενστερνίζεται και  αγωνιά για τα παραπάνω. Είναι όλα αντίλαλοι του κυριακού κηρύγματος και ανάγκη της εποχής  μας.

Πρέπει να αντιληφθούμε  ότι οι δράσεις είναι καλύτερες από τις διαπιστώσεις και οι αποφάσεις πιό χρήσιμες απο τις κριτικές. Βλέπουμε στους νεώτερους μόνο λάθη και ποτέ επιτεύγματα. Δε σκεφτόμαστε τι φταίει, δεν αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας, δεν αντιλαμβανόμαστε τα αδιέξοδα, μόνο πετροβολάμε. Συμβουλεύουμε χωρίς να δίνουμε το παράδειγμα, διδάσκουμε χωρίς να πράττουμε, ζούμε χωρίς να προετοιμάζουμε. Για αυτό και η αυριανή γιορτή έχει έναν τίτλο: “Να περάσουν τα νιάτα!”.

Έχουμε πολλών ειδών φορτιστές μηχανημάτων, όχι όμως ψυχών. Αδιαφορούμε αν αυτές είναι κενές και μίζερες, γεμάτες οργή και απογοήτευση. Στην συνέχεια οι ίδιοι κρίνουμε και κατακρίνουμε την κατάσταση, χωρίς να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν  και μη αναλογιζόμενοι τα λάθη που μας βαραίνουν. Οι εποχές άλλαξαν, δεν χάλασαν. Υπάρχουν γύρω μας πολλές “Παρασκευές” έτοιμες να αγωνιστούν για τις ιδέες τους και να ματώσουν για τις επιλογές τους. 

Οφείλουμε επιτέλους να διδάξουμε τους νέους ανθρώπους  ότι είναι καλύτερη η άμιλλα από την επιβολή, ο συναγωνισμός από τον ανταγωνισμό, η συνύπαρξη από την απομόνωση. Όταν το καταφέρουμε αυτό, θα έχουμε όντως τιμήσει  την Αγία Παρασκευή, θα έχουμε ξεφύγει από τετριμμένους εορτασμούς και στείρους πανηγυρισμούς. Οι νέοι μας ίσως  μη χρειαστεί να πονέσουν σωματικά, μπορούν όμως να καταφέρουν καλύτερες ημέρες εκπαίδευσης και ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας. Να απολαύσουν άριστη ποιότητα ζωής, πνευματικής και κοινωνικής.


Διαβάστε ακόμα