Ταλαντίου: “Κληρικοί και λαϊκοί υποφέρουμε από το πάθος του εγωισμού”

Νέα Πεντέλη Ι Δημήτρης Μανώλαρος

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Πεντέλη συνεχίζεται το προσκύνημα της τιμίας κάρας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου από την Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου όρους. Στη σημερινή Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού και πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Σαββάκη και τους συνεφημέριους ιερείς π. Ευάγγελο Βερλέκη και π. Νικόλαο Σαμόλη.

Στο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “για να σωθούμε και να αγιαστούμε, η οδός μας είναι ο συνάνθρωπός μας, ο άνθρωπος ο οποίος είναι πλησίον μας και στον οποίο οφείλουμε να δείξουμε τα αποτυπώματά μας από την πίστη στο Ευαγγέλιο, στον λόγο και τον νόμο του Θεού. Η δυσκολία όμως που υπογραμμίζουν οι Άγιοι πατέρες είναι ο εγωισμός. Η επάρατη πνευματική ασθένεια, η καρκινογόνος ουσία με την οποία είμαστε όλοι εμποτισμένοι, κληρικοί και λαϊκοί, υποφέρουμε από το πάθος του εγωισμού. Το αφήνουμε μέσα μας, γιγαντώνεται και απλώνει ρίζες και δημιουργεί πάρα πολλά αμαρτήματα, όπως η ζήλια, ο φθόνος, η κακία, η εμπάθεια. Αυτό που συμβαίνει είναι να στερούμε το εαυτό μας και να στερούμαστε από την αγάπη και την επικοινωνία με τον Θεό. Ο άνθρωπος που έχει αγάπη και φιλαδελφεία είναι ειρηνικός, είναι ήσυχος και πράος, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που στερείται του Αγίου Πνεύματος, ο οποίος είναι συνεχώς ταραγμένος και υποφέρει.”

Προ της απολύσεως, ο π. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δια μέσου του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου, καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Θεοχάρη Βαρνάβα, για την στήριξη και την αγάπη τους προς την ενορία της Αγίας Παρασκευής.

Με τη σειρά του ο Θεοφιλέστατος, αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού και όλους τους ενορίτες για την πολύ σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στους πυρόπληκτους αδερφούς στην περιοχή της Πεντέλης.

Να σημειώσουμε ότι το Ιερό Λείψανο της τιμίας κάρας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου από την Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου όρους θα αναχωρήσει αύριο το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, ενώ σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στον προαύλιο χώρο του Ναού με τίτλο “Τραγούδια και σκοποί από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη”.

Διαβάστε ακόμα