Τρίπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε, Τετάρτη 21 Μαΐου 2025, για την εορτή των Πολιούχων της Τρίπολης, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων, όπου φιλοξενούνται τα Ιερά Λείψανά τους για τον εορτασμό.
Προ της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού και έμπροσθεν του Ιερού Ναού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Νεομάρτυρος Δημητρίου εκ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών, όπου φυλάσσονται.
Εν συνεχεία, τελέσθηκε πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του οικείου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος αφού, ευχαρίστησε πρώτα τον κυριάρχη πολυσέβαστο και πολυφίλητο, όπως είπε σε αυτόν, Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες χαρακτηρίζοντας την 14η Απριλίου του 1803 και την 22α Μαΐου του 1818, ημέρες, όπου η Εκκλησία παρέσχε στην οικουμένη δύο Αγιοπνευματικούς “τόκους”! Συνέχισε λέγοντας, όμως ότι κοινό χαρακτηριστικό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου είναι ότι εξομώτησαν και πρόσκαιρα μεν, αλλά ουσιαστικά δε προσπάθησαν, το πνευματικό και υπαρξιακό συμφέρον τους, να υποκαταστήσουν τον Κύριο και Θεό τους με αλλότρια ανταλλάγματα, προσκυνώντας ανθρωποθεούς και όχι τον Θεάνθρωπο. Στο σημείο αυτό έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα στο εκκλησίασμα: ο άνθρωπος του 21ου αιώνα ποιό υποκατάστατο προσπαθεί να εφεύρει, υποτιμώντας την πίστη του στον Αληθινό Θεό, κραυγάζοντας “ο Θεός πέθανε μαζί με τον Νίτσε”; Και προχώρησε παρουσιάζοντας τα τρία κύρια υποκατάστατα που χρησιμοποιεί ο σημερινός ορθολογιστής άνθρωπος.
Α. Το υποκατάστατο της γνώσης και του πολιτισμού, παρατήρησε όμως ότι όσα ο άνθρωπος γνωρίζει, τόσα περισσότερα επιθυμεί να γνωρίζει και στο τέλος αντιλαμβάνεται, ότι όσα περισσότερα γνωρίζει τόσο διευρύνεται ο κύκλος εκείνων που αγνοεί! Άρα μόνη της η γνώση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο του Θεανθρώπου! Β. Το δεύτερο υποκατάστατο που χρησιμοποιεί ο χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης είναι η υλική ευημερία, η τεχνική, η τεχνολογία και η ρομποτοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου! Όμως, όσα ο άνθρωπος έχει, τόσα περισσότερα θέλει να έχει! Και όση περισσότερη τεχνολογία ή τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί, τόσο περισσότερη θέλει να απολαύσει. Είναι αχόρταγος και άπληστος στις επιδιώξεις του. Άρα μόνη της η τεχνική και μόνη της η υλική ευημερία δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο του Θεού! Γ. Τελευταίο υποκατάστατο είναι η ηδονή! Μια πηγή που με τα μουχλιασμένα και κιτρινωπά νερά της, πέρα από την ικανοποίηση ποτίζει τον άνθρωπο θάνατο και πληγές! Μόνη της η ηδονή δεν υποκαθιστά τον Θεό. Τέλος, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος έχοντας: “Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να είναι με τον Θεό, για αυτό κάθε πρωί και νύχτα ανακράζει: “Μήπως Αυτόν που λάτρεψε η ψυχή μου τον είδατε;”. Και πάλι “Εκράτησα στην αγκαλιά της ψυχής μου τον Θεό και δεν θα τον αφήσω! Γιατί εγώ ως ψυχή είμαι πληγωμένη με την αγάπη Του! Δεν υπάρχει λοιπόν υποκατάσταση του Θεού. Ή Τον υπηρετείς ή Τον χάνεις”.
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην πανήγυρη της γενέτειράς τους, τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες, τους πατέρες της Ι. Μονής Βαρσών και του Μητροπολιτικού Ναού για την μεταφορά των Ιερών Λειψάνων στον πανηγυρίζοντα Ναό, τις παριστάμενες αρχές του τόπου, καθώς και τον φιλόχριστο λαό.
Πλήθος Τριπολιτών, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων προσήλθαν στον Ιερό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων και να λάβουν την χάρη τους.
















































































































