Διαμαρτυρία στην UNESCO για το κοράνι στην Αγιά Σοφιά

Το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης έθεσε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. 

«Προσβλέπουμε στις ενέργειες της UNESCO ως προς την υπεράσπιση και προστασία ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στην Κέρστιν Χολστ, με αφορμή τη συνάντηση εργασίας των μελών της Επιτροπής Μετανάστευσης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με την εμπειρογνώμονα του διεθνούς οργανισμού.

Επιστολή στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα. Irina Bokovaστηνγια την Αγιά Σοφιά έστειλε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναδεικνύοντας περαιτέρω το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο. 

Χαρακτηριστικά, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναφέρει στην επιστολή της, ότι στο χώρο της Αγίας Σοφιάς, διαχρονικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, θα μεταδίδονται ζωντανά, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου. Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών ουσιαστικά αλλοιώνει τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου, μετατρέποντάς τον σε μουσουλμανικό τέμενος. 

Δεδομένου, ότι η UNESCO διαφυλάσσει και προωθεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία, η κυρία Βόζεμπεργκ με τη γνωστοποίηση του θέματος ζητά να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευθεί στο ακέραιο ο ιστορικός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς και να παραμείνει ο μουσειακός χώρος ανοιχτός για το ευρύ κοινό.

news.gr

Διαβάστε ακόμα