Μητροπολίτης Ηλείας: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι δημοκρατική» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ.Γερμανός.

Η Σύνοδος έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 17 έως 26 Ιουνίου στην Κρήτη, όπου θα συζητηθούν γενικά θέματα που απασχολούν την Ορθοδοξία.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ.Γερμανός, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προκύψει ωφέλεια από τη Σύνοδο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις και τις φωνές περί ενώσεων με αιρετικούς και αρνητικών εξελίξεων, τονίζοντας ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, παρότι ανέφερε ότι δεν έχει γίνει καλή προπαρασκευή. Ο ίδιος τόνισε ότι θα παραστεί μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλαδος, Ιερώνυμος μαζί με τους συνοδικούς μητροπολίτες και επιτρόπους.

Τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι το Μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, η Νηστεία, οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με όλο τον κόσμο, το μτο μήνυμά της προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο (Ρωμαιοκαθολικούς, προτεστάντες, κ.ά.) καθώς και ο αυτόνομος χαρακτήρας σε ορισμένες περιοχές Μακεδονία, Θράκη, κ.ά.). Ειδικά στο ζήτημα του γάμου, ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι οι μικροδιαφωνίες προκύπτουν στο αν ο χήρος ιεράς μπορεί να παντρευτεί ξανά. Επίσης θα ζητηθεί και η γνώμη της Συνόδου σχετικά με τη Διασπορά, για το πώς θα διαρθρωθούν διοικητικά οι Επισκοπές σε περιοχές με πολλές γλώσσες και εθνικότητες (π.χ. ΗΠΑ)

Ιστορική αναδρομή στις Συνόδους

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ.Γερμανός, πραγματοποίησε μεστή ιστορική αναδρομή στη διοικητική δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδιαίτερα στον ρόλο του Επισκόπου και στην εξέλιξη της έννοιας της Συνόδου.

«Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι εκκλησία του δήμου, δηλαδή με την καθαρά ελληνική έννοια της λέξης. Οι αποφάσεις της εκκλησίας υπό την ανθρώπινη μορφή της διοικούνται και λαμβάνονται από τους Επισκόπους κάθε τόπου. Ο Επίσκοπος είναι κεφαλή της τοπικής εκκλησίας, είναι ο Χριστός στον κόσμο στην εκκλησία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γερμανός, αναλύοντας ακολούθως την έννοια και τη σημασία της Συνόδου, μέσα από την οποία οι Επίσκοποι συνδιαλέγονται και συμπορεύονται.

«Από τους κανόνες των Αγίων Αποστόλων προβλέπεται ότι, για να  έχουμε ειρήνη και ομόνοια, ο Μητροπολίτης για τα γενικότερα θέματα δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να συνεννοείται με τους Επισκόπους, ομοίως και οι Επίσκοποι. Σε ορισμένα γενικότερα θέματα η Εκκλησία μας ανέκαθεν συγκέντρωνε τους πλησιοχώρους Επισκόπους  για να αποφασίζουν για τα θέματα αυτά μαζί», υπογράμμισε αναφερόμενος στην πρώτη Αποστολική Σύνοδο το 49 μ.Χ. και τη διαφωνία μεταξύ των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στη συμβολή των Οικουμενικών Συνόδων, επισημαίνοντας ότι έλυσαν τα δογματικά και διοικητικά θέματα που προέκυπταν κατά τη διάδοση του Χριστιανισμού και σημείωσε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι δημοκρατική, που διοικείται από όλους τους επισκόπους του τόπου χωρίς να χάνει ο τοπικός επίσκοπος την αυτεξουσιότητά του και τη μοναδικότητά του, και για γενικά θέματα συγκεντρώνονταν και τα έλυναν. Ωστόσο, δεν δίστασε να αναφέρει πως όταν πληθαίνει ένα σύστημα, δημιουργούνται και προβλήματα διοικητικά.

 «Έτσι και στην Εκκλησία, ώστε να έχουμε τα σχίσματα ή αιρετικές ομάδες ή παραφυάδες. Είχαμε και τις δυσκολίες μας σε κάθε σύνοδο όπως με την καταδίκη Άρειου στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, οποίος στη συνέχει μάζεψε επισκόπους και λαϊκούς και έκανε τη δική του ομάδα», τόνισε και υπενθύμισε ότι δεν έχει γίνει ξανά –μετά το Σχίσμα- σύνοδος όλου του χριστιανικού κόσμου και πως βούλησή του είναι να υψωθεί σε Οικουμενική με τη συμμετοχή και των 14 Ορθόδοξων Εκκλησιών παρά την απροθυμία που έχουν εκφράσει ορισμένες Εκκλησίες (Βουλγαρία, Γεωργία).

patrisnews.com

Διαβάστε ακόμα