Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για την Πανορθόδοξο Σύνοδο (ΒΙΝΤΕΟ)

Την πεποίθηση ότι δεν θα διοργανωνόταν η Πανορθόδοξη Σύνοδος και δεν θα ενισχυόταν η προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών εάν στο πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας δεν βρισκόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Κάτια Τσιμπλάκη και το CNN Greece, επισημαίνει ότι τόσο η Εκκλησία της Κρήτης όσο και ο λαός της είναι πολύ χαρούμενοι για τη διοργάνωση της Πανορθόδοξης.

Στέλνει μήνυμα ενότητας σε όλους τους προκαθημένους και δηλώνει πεπεισμένος ότι παρά τα όσα λέγονται θα διοργανωθεί η Πανορθόδοξη. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την πρότασή του να διοργανωθεί στην Κρήτη, η Πανορθόδοξη. Ευχαριστεί επίσης και τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών που δέχθηκαν την πρότασή του.

Ο κ. Ειρηναίος μεταφέρει τη χαρά όλων των Κρητικών για τη διοργάνωση στη Μεγαλόνησσο του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού γεγονότος του 21ου αιώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 50 ετών από τη μεταφορά της τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου από την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κρήτη.

Τον ρωτήσαμε για το διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είπε ότι τάσσεται υπέρ αυτού, αρκεί να είναι ειλικρινής. «Πιστεύω στην ανάγκη για διάλογο, για συνεργασία, να μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να προδώσουμε τίποτα και να εγκαταλείψουμε τις αρχές, τις βάσεις, το ήθος της Ορθοδοξίας. Τα σεβόμαστε όλα αυτά και πιστεύομε ότι όλα ξεκινούν από το διάλογο. Να είναι όμως ειλικρινής και όχι υποκριτικός διάλογος».

Το CNN Greece ζήτησε από το Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να κάνει αναδρομή αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Την εποχή που φοιτούσε στη Θεολογικής Σχολή της Χάλκης μαζί με την Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Επισημαίνει ότι ο ίδιος ήταν μεγαλύτερος του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θυμάται ωστόσο, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν χαρισματικός από νέος. Ήταν επιμελής στα μαθήματά του, γελαστός χαρούμενος, πανέξυπνος.

«Είχε όλα τα χαρίσματα», λέει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και προσθέτει: «Είναι ένας χαρισματικός ιεράρχης, κληρικός, Έλληνας Ορθόδοξος, ο ηγέτης του γένους μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω που υπάρχει και κάνει όλα αυτά για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες… Προωθεί το διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ μας. Χωρίς τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν θα γινόταν η Πανορθόδοξη Σύνοδος».

hania.news

Διαβάστε ακόμα