Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για το ΕΛΑΜ, το Κυπριακό και το Σχέδιο Ανάν

Στην Κύπρο δεν υπάρχει θρησκευτικό πρόβλημα μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, το πρόβλημα πηγάζει από τους ηγέτες, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει ότι οι Τ/Κ πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για τη λύση. Είπε ότι μετά τη λύση πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί και οι Τούρκοι και οι Έλληνες στρατιώτες. 
Πρόβλημα των ηγετών
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει θρησκευτικό πρόβλημα. “Το Κυπριακό πρόβλημα δεν είμαι μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών. Οι Κύπριοι είναι άνθρωποι γεμάτοι ευγένεια και αγάπη. Το πρόβλημα είναι μεταξύ των ηγετών”, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ανέφερε ακόμη ότι το Κυπριακό δεν πηγάζει από το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ικανοποίηση για ΕΛΑΜ, αλλά…
Για το ΕΛΑΜ είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι είναι ικανοποιημένος από την επιτυχία του στις εκλογές, ωστόσο είπε ότι οι βουλευτές του ΕΛΑΜ δεν θα κάνουν καμιά διαφορά στη Βουλή. “Οι Τ/Κ πρέπει να αισθανθούν ότι είναι ασφαλείς. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν ακραίοι. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν”, ανέφερε.

Για τα ποσοστά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στις εκλογές ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε: “Ελπίζω ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να έλαβαν το μήνυμα από τον λαό”.
Κανένα δημοψήφισμα το 2016

Για το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι δεν θα υποβληθεί κανένα σχέδιο σε δημοψήφισμα το 2016, ενώ για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στηρίζει το μοντέλο λύσης που είναι πιο κοντά στα δικά του συμφέροντα.

Υπενθυμίζοντας το σχέδιο Ανάν στο οποίο ο Ερντογάν είχε πει `ναι` το 2004, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολίασε ότι οι Τ/Κ λάμβαναν το 29% του εδάφους και ήταν αδύνατο οι Τ/Κ να πάρουν τόσο έδαφος. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχουν καλή πρόθεση. Πρόσθεσε πως ο κ. Ακιντζί προσανατολίζεται από τις πολιτικές του Ερντογάν.
Θέλει να φύγουν όλοι

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού ήταν πιο κοντά, κατά την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Τουρκίας ο Τουργκούτ Οζάλ.

“Τότε πίστευα ότι μπορούσε να υπάρξει λύση”, ανέφερε, και είπε ότι ύστερα από μια λύση θα πρέπει ο τουρκικός και ελληνικός στρατός να αποχωρήσουν από την Κύπρο.

“Και ο βρετανικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση για να ζήσουν ειρηνικά οι Τ/Κ και οι Ε/Κ. Όπως είπε, πρέπει όλες οι πλευρές να αγωνιστούν για να ζήσουν ειρηνικά Τ/Κ και Ε/Κ. “Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος”, ανέφερε. 

Για το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι ότι μεταφέρεται παράνομα. “

politis.com.cy.

Διαβάστε ακόμα